12/04/2024
Najnovije vesti
Valjevo iz aviona foto Dragan Krunic Objektiva.rs Valjevo

“DOSTOJANSTVO, SLOBODA I PRAVDA ZA SVE” – MOTO OVOGODIŠNJEG DANA LJUDSKIH PRAVA

Autor 10/12/2022

Međunarodni dan ljudskih prava 10. decembar biva obeležen u celom svetu, počev od 1950. godine, a dve godine ranije je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš u poruci povodom Međunarodnog dana ljudskih prava pozvao je države članice, civilno društvo, privatni sektor i ostale da ljudska prava u budu u žiži napora kako bi se zaustavili “današnji štetni trendovi” jer: “Svet se suočava s međusobno povezanim izazovima za ljudska prava bez presedana”, pored ostalog naveo je Gutereš.

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), u saopštenju povodom Međunarodnog dana za ljudska prava, naglašava da su krizna vremena test za zaštitu ljudskih prava i da moramo da radimo zajedno u duhu dijaloga i na nacionalnom i na međunarodnom nivou, ako želimo da ostvarimo postulat sadržan u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima o svetu, u kome su svi jednaki u pravima.

Ljudska prava rođenjem stiče svaka beba, bez obzira na nacionalnost, pol, nacionalnost, veru, rasu, jezik ili bilo koji drugi status.

Ljudska prava obuhvataju neotuđivo pravo svakog pojedinca na život, zdravlje, slobodu, obrazovanje, rad.

Moto ovogodišnjeg obeležavanja 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava je “Dostojanstvo, sloboda i pravda za sve“.

Na primer, sloboda medija se smatra jednim od preduslova demokratskog društva. U maju ove godine objavljen je izveštaj Reportera bez granica i prema Svetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2022. godinu, Srbija je na 79. mestu, u kategoriji “problematičnih” država. Od država nastalih od ex-Yu, Hrvatska je na 48. mesto, Slovenija na 54, Severna Makedonija 57. mestu, Crna Gora na 63. i Bosna i Hercegovina na 67. mestu. Sa područja Balkana, iza Srbije je Albanija na 103. mestu.