24/06/2024
Najnovije vesti
FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo-vesti-36.-TV-stara-crkva-Petar-Bozovic

Počele 36. Tešnjarske večeri 2023. (+video)

Autor 06/08/2023

U subotu, 5. avgusta počelo je valjevski letnji festival 36. Tešnjarske večeri, protkane interesantnim zabavnim i sportskim, kao i programima iz domena kulture.

U organizaciji Sportskog udruženja vodenih sportova NAVA iz Valјeva, kao prvi program 36. Tešnjarskih večeri, održana je 2. Valjevska regata.

Valjevskom regatom niz Kolubaru, spustom od stadiona Fudbalskog kluba Budućnost, duž parka Pećina, stoletnih ušorenih kuća duž obale i skrovitih baštica i terasa sa pogledom na reku, kraj Letnje pozornice kod Trga vojvode Mišića, pored muzeja, Centra za kulturu i novog, Hrama Vaskrsenja Hristovog, drugog po veličini iza Hrama Svetog Save na Vračaru, do ušća gradca u Kolubaru i cilja kod fabrike Austroterm, 12 posada se zabavljalo posmatrajući grad sa reke. Dok je malo severnije tutnjalo olujno nevreme praćeno gradom, obilnim kišnim padavinama i grmljivinom, valjevsko nebo ostalo je oblačno, uz kratkotrajne sunčane intervale. Na keju uz reku nije bilo mnogo šetača, ali je publika bodrila posade sa belog mermernog, kolskog i sada šarenog pijačnog mosta, kao i iz bašti okolnih restorana, privatnih dvorišta i terasa s pogledom na reku.

U video beleškama portala Objektiva.rs možete pogledati spust 12 valjevskih posada niz Kolubaru. Voditelj programa bio je umetnički direktor valjevskog letnjeg festivala,Veseljko Belušević.

Narodna nošnja na dlanu” KUD-a Krušik

Kulturno – umetničko društvo “Krušik” iz Valjeva, u okviru najvećeg letnjeg festivala “Tešnjarske večeri”, predstavilo je svoj bogat funsus nošnji kojim raspolaže.

KUD “Krušik” je osnovano 1947. godine.  Kao što je već rečeno, fundus društva je veoma bogat i čine ga nošnje za preko 20 koreografija koje su ručno rađene, a posetioci su imali priliku da vide samo deo nošnji kojim raspolaže ovo društvo. Tokom dugogodišnjeg rada, osvajalo je niz inostranih i domaćih priznanja, a na repertoaru orkestra i folklornog ansambla su tradicionalne narodne igre iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, podseća Zorica Ćosić, sekretar KUD-a “Krušik”.

“Svi dobro znamo da je nošnja sastavni deo naše kulturne baštine i da je odeća svakako nešto što svedoči o životu ljudi kroz istoriju, tako da će to biti jedan lep program kroz istoriju, gde će naši članovi predstaviti svaki kraj muzikom, koreografijom, pesmom i instrumentima koji su specifični za kraj odakle ta nošnja dolazi. Ovo je jedan od najlepših momenata, kada od ideje dođemo do realizacije. Ideja zapravo nije bila da se predstavi nošnja, već promocija foklora uopšte. Folklor nije samo učenje koreografija, folklor je nešto mnogo više od toga. Deca uče da se druže, razvijaju timski duh, putuju, upućeni su jedni na druge. Bilo koje društvo u ovom gradu, a znamo da ih ima puno, svako društvo je dobro mesto za našu decu.  Nije bilo teško pripremiti, svi smo imali jako veliku želju da realizujemo projekat, a kada imate želju, onda nije teško doći do krajnjeg cilja.

KUD “Krušik” raspolaže bogatim fundusom nošnji, što nam je dodatno olakšalo, dakle nismo tražili nošnju negde po Srbiji, imamo je u našem fundusu i jako smo ponosni na to. Igrači će se predstaviti uz pratnju narodnog orkestra, to je još jedan segment koji posebno ističemo, zato što negujemo živu muziku i, iskoristila bih priliku da pozovem sve one koji žele da se pridruže KUD -u “Krušik” da dođu, da učimo zajedno i da čuvamo našu kulturnu baštinu”, kaže Zorica Ćosić, sekretar KUD-a “Krušik”.

Izložba „Tradicija vašara u Srbiji“ u Narodnom muzeju Valjevo

Izložba fotografija pod nazivom Tradicija vašara u Srbiji je otvorena u galeriji Narodnog muzeja Valjevo u subotu, 5. avgusta 2023. godine, u okviru valjevskog letnjeg festivala. Prikazuje reprodukovane fotografije, pisanu i audio-vizuelnu građu iz fondova Etnografskog muzeja u Beogradu, Muzeja Vojvodine, Narodnih muzeja: Šumadije, Zrenjanina, Valjeva, Zaječara, Krajine, Kruševca, Kraljeva, Čačka, Šapca, Rume, Pančeva, Paraćina, kao i Muzeja Staro selo Sirogojno, Zavičajnog muzeja u Knjaževcu, Istorijskih arhiva „Timočka krajina“ i u Pančevu, Muzeja Ponišavlja u Pirotu i Muzeja „Ras“ u Novom Pazaru. Takođe, i fotografije iz privatne kolekcije Dušana Dinića iz Negotina i iz elektronskih izvora. Izložba je nastala prošle 2022. godine u produkciji etnološke sekcije Muzejskog društva Srbije, uz podršku Ministarstva kulture.

Pored zabavnih, ali i programa iz oblasti kulture, kao npr. Zavičajni književni agape Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović”, u najstarijoj crkvi u gradu, Hadži Petar Božović i Prvo beogradsko pevačko duštvo, izveli su delo Petra Petrovića Njegoša LUČA MIKROKOZMA u  organizaciji SPC Eparhije Valјevske i Hrama Pokrova Presvete Bogorodice.

Za večeras, u nedelju, 6. avgusta, pored ostalog, od 20 sati i 30 minuta, na Trgu vojvode Mišića, planirano je podizanje zastave Tešnjarskih večeri, a čast ove godine pripada članovima višestruko nagrađivanog Mešovitog Hora Valjevske crkve „Hađži Ruvim”.

Naslovna fotografija – program u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Valjevu, FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs .

Celokupan program 36. Tešnjarskih večeri možete pročitati OVDE.