28/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • AKCIJA POJAČANE KONTROLE SAOBRAĆAJA
MUP Srbija Policijska uprava Valjevo Objektiva.rs kontrola saobraćaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja saobraćajna policija

AKCIJA POJAČANE KONTROLE SAOBRAĆAJA

Autor 22/03/2022

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, do 27. marta ove godine realizuju akciju pojačane kontrole saobraćaja koja je usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.

Akcija se održava u 30 evropskih zemalja koje su članice ROADPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope).

U okviru ove akcije, u četvrtak, 24. marta, realizovaće se takozvani “Speed Marathon”, tokom kog će na svim najvažnijim putnim pravcima brzina biti merena neprekidno, u trajanju od 24 časa.

Saobraćajna policija će svakoga dana angažovati sve raspoložive uređaje za merenje brzine kretanja – ručne radare, radare u sistemima video nadzora i uređaje za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije “presretačima”, dok će na auto-putevima biti merena i prosečna brzina kretanja vozila. U cilju zaštite bezbednosti pešaka brzina biti merena i u zonama pešačkih prelaza.

Svaki kontrolisani vozač biće alkotestiran, dok će saobraćajna policija prilikom zaustavljanja svakog motornog vozila koje prekorači dozvoljenu brzinu kretanja izvršiti kontrolu da li se od strane vozača i svih putnika u vozilu pojasevi koriste na način koji je predvideo proizvođač vozila.

U prva dva meseca ove godine, na putevima u Srbiji dogodila se 61 saobraćajna nezgoda sa poginulim licima. U gotovo polovini tih nezgoda kao jedan od uticajnih faktora bila je neprilagođena brzina uslovima saobraćaja i stanju puta.

Takođe, tokom navedenog perioda, saobraćajna policija sankcionisala je oko 65.000 vozača zbog učinjenog prekršaja prekoračenja brzine, što je dvostruko više u odnosu na prva dva meseca 2021. godine, navedeno je u saopštenju MUP Srbija.

Foto: MUP Srbija