12/07/2024
Najnovije vesti
Park-na-Jadru-u-Valjevu-april-2023-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Izložba cveća u parku na Jadru

Autor 21/04/2023

U parku na Jadru danas počinje trodnevna „Izložba cveća i sadnog materijala“ u organizaciji preduzeća „Agrorazvoj – valjevske doline“, uz podršku grada Valjeva.

Prema rečima Gorana Marjanovića, direktora „Agrorazvoja“, pored poslova iz poljoprivrede, preduzeće će proširiti aktivnosti. Nakon dužeg vremena obnovljeno je održavanje izložbe cveća u Valjevu, koja ove godine traje od 21. do 23. aprila. Pored prijavljenih rasadnika iz Valjeva i bliže okoline, učešće su najavili uzgajivači iz Šapca, Rače, Kragujevca i Vrnjačke Banje.

Pomoćnik gradonačelnika, Dragutin Kuzmanović, kaže da lokalna uprava podržavaju promotivne ideje: „To se vidi i kroz program podsticaja, u okviru mera za subvencionisanje poljoprivrede, ove godine oko 4,5 miliona dinara. Pored Ovčarske izložbe u Pričeviću, posete Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu i izlaganje sjeničke pramenke, „Agrorazvoj“ ima još jednu manifestaciju. To je ova izložba cveća i sanog materijala. Pozivam sve sugrađane i sve zainteresovane da je posete.“

Veoma mi je drago što mogu da najavim da ćemo kroz tri dana manifestacije imati i radionicu za decu i radionicu pravljenja saksija od gline. Svako će moći da oproba svoje sposobnosti u tome“, rekla je Snežana Birčanin iz „Agrorazvoja“.

Smiljana Simeunović iz „Agrorazvoja“ je podsetila da su izložbe cveća održavane u Valjevi 80. godina. Sada je u planu da promovišu rasadnike i svim zainteresovanim približe asortiman njihovih proizvoda, cveća i sadnog materijala.

„Naša želja je da ova izložba sadnog materijala i cveća zapravo privuče ljubitelje holtikulture, da ovaj događaj bude jedan lep poziv za sve ljubitelje cveća, prirode i zelenila. Da bude mesto inspiracije i ideja za uređenje dvorišta, bašta, balkona i terasa. Datum izložbe smo planirali u vreme kada je idealno sađenje svih cvetnih vrsta i sadnog materijala. Plan je da ta tri dana, dok traje izložba, to mesto bude centralno mesto gde će naši sugrađani i posetioci moći da kupe cveće i sadni materija.

Od rasada cveća ćemo imati rasade jednogodišnjeg, dvogodišnjeg i višegodišnjeg cveća. Imaćemo i žbunaste vrste, cvetno – dekorativnih i lisno – dekorativnih, kao i sadnice drvenastih vrsta, četinarskih i listopadnih,“ zaključila je Smiljana Simeunović iz „Agrorazvoja valjevske doline“ naznačivši da je izložba prodajnog karaktera.

Pored promocije rasadničara, izložba u parku na Jadru do 23. aprila, je prilika i za ljubitelje cveća da novim sadnicama, cvetnih i dekorativnih vrsta, ulepšaju svoj stambeni i prostor na otvorenom.