19/05/2024
Najnovije vesti
6tv-naslovna-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo-zatvorena-Ulica-Vuka-Karadzica-zbog-koncerta.jpg

ŠESTO VEČE 35. TEŠNJARSKIH

Autor 10/08/2022

U odnosu na prethodne večeri 35. Tešnjarskih, sinoć bezmalo bi prohladno vreme. No, i pored najavljene kiše, publika je u znatnom broju posećivala priređene programe.

Povodom objavljivanja najnovijeg 56. broja časopisa Glasnik, Bojana Savčić, direktorka Međuopštinskog istorijskog arhiva Valjevo naglašava da je postalo tradicionalno da promocija bude održana tokom letnjeg festivala. Pored “Glasnika” u okviru nove edicije “Posebna izdanja” predstavljena je knjiga “Ratni dnevnik Dušana V. Hadžića” koju je priredio istoričar Dejan Popović.

Vladimir Damnjanović, u susret predstojećem vrednom jubileju 75. godina od osnivanja Državnog arhiva u Valjevu, 15. aprila 1948. godine, izložbom je zaokružio protekli period:

Meni je pre svega bilo interesantno da prikažem šta je sve ustanova prošla tokom tog perioda, počev od problema sa smeštajnim kapacitetima arhivske građe, šta su prošli zaposleni i kako su se upravnici borili, imajući u vidi da su na početku radili na granici mogućnosti, na bazi velikog entuzijazma, jer su pored poslova koje su obavljali ovde radili i redovne poslove poput prvog

upravnika Jovana Nešića, profesora Valjevske gimnazije,” uz napomenu da je prekretnica u razvoju 1976. godina jer tadašnji direktor Milorad Mitrašinović uz pomoć opštinske vlasti, uspeva da ustanova dobije prostor nekadašnjeg Higijenskog zavoda, bivše Gradske bolnice.

Takođe, izložba sadrži i ostale delatnosti Međuopštinskog istorijskog arhiva Valjevo, kao i manje poznate administrativne poslove, ne samo čuvanje arhivske građe.

U restoranu Fungi, iza zgrade preduzeća Erozija, još jedno predavanje na temu “Običaji nekad i sad” profesora Dragana Nedeljkovića, dok je u organizaciji Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” održana promocija knjige “I, to bi, za sada, bilo sve” Andreja Jelića Mariokova.

Na ulazu u Tešnjar, kod pivnice Golos, Aero kluba Valjevo održao je promociju avio modela i maketa uz simulator leta, čime su privukli pažnju znatnog broja posetioca, ne samo najmlađe publike kojoj je sistem upravljanja avionom i jedrilicom izuzetno intereantan, kaže Predrag Milošević:

Danas smo priredili prezentaciju – let iznad grada ultra lakim avionom, motornom jedrilicom i paraglajderom sa motorom. Postoji veliko interesovanje za obuke i u proteklih godinu dana smo obučili 14 novih pilota na jedrilici i 17 na motornoj jedrilici. Imamo najviše prijavljenim novih pilota za dozvole u celoj Srbiji. Planiramo i novi ciklus obuke i za iduću godinu već imamo ugovorene programe,” rekao je Predrag Milošević, pri tome naglasivši da se priključuju edukativnom programu za mališane koji će, iz okolnih gradova, vozom dolaziti na aerodrom u Divce gde će ima održati predavanja prilagođena predškolskom uzrastu.

Sve informacije o predstojećim ciklusima obuke za pilote u Aero klubu Valjevo zainteresovani mogu dobiti putem mejl adrese: aeroklubvaljevo@gmail.com ili lično na aerodromu u Divcima.

Na letnjoj pozornici na platou ispred Centra za kulturu Valjevo nastupila je Nataša Bekvalac, kojoj je ovo drugi koncert na manifestaciji “Tešnjarske večeri”: “Baš sam se obradovala kada sam čula da smo dobilipoziv za ovogodišnje Tešnjarske večeri. Velika je čast i za mene. Moji muzičari su delom iz Valjeva, tako da znam prelepe priče i moj glavni utisak je o ljudima: da su ovde uvek dobronamerni i da se ovde uvek osećam dobrodošlom,” rekla je popularna pevačica Nataša Bekvalac, naznačivši da priprema novi album, ali nove pesme još nisu na repertoaru.

Predstava za decu Guska na Mesecu odigrana je u Centru za kulturu, dok je poetski program “Hod po strunama” u izvođenju glumaca Aleksandra Lazića i Jelice Kovačević, uz muzičku pratnju kompozitora Ninoslava Ademovića priređen na letnjoj sceni u bašti Doma vojske.
Prema rečima Valjevca, glumca, Aleksandra Lazića, profesora na odseku za glumu u školi Arti medija, “Hod po strunama” je nastao tokom pandemije:

“U toku svih dešavanja, mi smo odlučili da napravimo jednu priču protkanu mediteranskim i južnjačkim zvukom i sinkopama iz Rusije, da bismo pričali o ljubavima i pobedi života nad smrću. I tako je nastao “Hod po strunama”. Nas troje putujemo po Balkanu da bi iskazali tu suštinu – koliko je bitno postojati, kazujući poeziju iz različitih vremenskih epoha,” precizira Aleksandar Lazić koji od jeseni sa pozorišnom trupom “Putujući glumac” priprema novi mjuzikl.

PROGRAM 35. TEŠNJARSKIH VEČERI U SREDU, 10. AVGUSTA

9.00-13.00 PRIJAVLjIVANjE ZA MASKENBAL na broj 062/80 58 318

  1. 00-18.00 Plato Centra za kulturu PODELA TAKMIČARSKIH BROJEVA UČESNICIMA MASKENBALA I FORMIRANjE MASKENBALSKE POVORKE

18.00 SRC Petnica – IGRE BEZ GRANICA – PETNICA 2022. Organizator: Ustanova za fizičku kulturu „Valis“ – Valjevo

18.00-22.00 Hol Centra za kulturu Valjevo DETOKS – interaktivna kreativna eko radionica Organizator: Valjevski studenti arhitekture Prijave: Milica Mićić; 060 04 04 005

18.15 MASKENBALSKA ŠETNjA – Centar za kulturu, Hotel ,,Grand“, Desankin trg, Karađorđevom do Gradskog trga

18.45 Gradski trg Valjevo MASKENBAL “I ZA KRAJ DOBRO ZNAJ, POBEDIĆE MASKA NAJ!!!” Organizator: Ustanova za decu predškolskog uzrasta „Milica Nožica“ Valjevo

35-Tesnjarske-veceri-2022-avgust.jpg

19.00 Plato Centra za kulturu Valjevo ISTRAŽIVAČKO VEČE Predstavljanje Istraživačkog društva „Vladimir Mandić Manda“: Teleskop za posmatranje – Astronomska grupa, posmatranje Meseca kao i predavanja o astronomskim fenomenima, Društvena grupa -anketa o društvenim problemima današnjice, Ekološka grupa – ekološke radionice i prezentacija sa tematskim predavanjem, Grupa za ishranu u prirodi – degustacija čajeva i tematsko predavanje, Speleološka grupa – izložba fotografija, priča o speleologiji i način korišćenja opreme.

20.15 Restoran „Fungi“ (iza Erozije) ESTETIKA, LEPOTA, MODA, UKUSI, ČULA… predavanje profesora Dragana Nedeljkovića

21.00 Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“, Dvorište,Karađorđeva 44 KNjIŽEVNI KLUB VALjEVA, predstavljanje udruženja Organizator: Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“

22.00 Večernja scena – Letnja bašta Doma vojske POETSKO MUZIČKI NOIR, poetsko muzički performans Bojana Belića i Momčila Trifunovića

U SLUČAJU LOŠIH VREMENSKIH USLOVA ALTERNATIVNI PROSTORI SU: CENTAR ZA KULTURU (predstave) i MUZEJ ZAVIČAJNIH PISACA (za programe MB „Ljubomir Nenadović“)

11. avgusta izlazi 58. broj Tešnjarskog glasonoše, a do tada sve o zbivanjima na Tešnjarskim večerima možete čitati na adresi www.tesnjarskevaljevo.rs

Program 35. Tešnjarskih večeri

Peto veče 35. Tešnjarskih

Četvrto veče 35. Tešnjarskih

Treće veče 35. Tešnjarskih