25/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Održan 10. simpozijum pneumoftiziologa na Divčibrama
10.-jubilarni-simpozijum-pneumologije-Opsta-bolnica-Divcibare-maj-2023.-akreditovan-predavanje-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Održan 10. simpozijum pneumoftiziologa na Divčibrama

Autor 16/05/2023

Jubilarni, 10. simpozijum na temu „Akutne respiratorne insuficijencije (ARI)“ u organizaciji pneumoftiziološke službe Opšte bolnice Valjevo održan je 12. i 13. maja na Divčibarama uz 226 učesnika iz cele Srbije i regiona.

Dr Dragica Mirković, načelnica Pneumoftiziološke službe Opšte bolnice Valjevo je napomenula da na simpozijumu učestvuje 17 predavača iz cele Srbije.

„Eminentni predavači su došli iz svih kliničkih centara, odnosno iz Beograda, Sremske Kamanice, Kragujevca, Niša i iz Banja Luke. Imamo i mi prezentacije lekara iz naše službe, o COVID-19 i o bronhoskopiji.

Tokom Covida cela služba, osim dvoje lekara, bila je raspoređena u Covid sistem. Pokrivalli smo 62 postelje. To su bili jako teški bolesnici sa niskim dotokom kiseonika, saturacijom ispod 90 posto. Bilo nas je malo, i mi smo se razboljevali, radili smo danonoćno. Sarađivali smo sa infektolozima i službom anestezije. Hospitalizovano je ukupno 2.068 Covid pacijenata, samo na Covid pulmologiji. Uspešnost, bila je kao i svuda u svetu, sa obzirom da se radilo o mnogo teškim pacijentima. Smrtnost osoba koje su bile na aparatima, bila je 15 odsto,“ kaže dr Mirković.

Sada smo, nakon tri godine iscrpljujućeg rada, ponovo napravili jedan ovakav skup. Iako smo svi iščitali mnogo knjiga, na svakom ovom skupu nauči se nešto novo. Imam 36 godina radnog staža, ali svaki ovakav skup mi je interesantan,“ zaključuje dr Dragica Mirković, načelnica pneumoftiziološke službe Opšte bolnice Valjevo.

Ovogodišnji stručni skup u organizaciji pneumoftiziološke službe Opšte bolnice Valjevo je akreditovan program Zdravstvenog saveta Srbije sa po šest bodova za slušaoce i 12 za predavače.