28/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • KLIMATSKE PROMENE NAM SE VEĆ DEŠAVAJU
Valjevo Evropski pokret Srbija

KLIMATSKE PROMENE NAM SE VEĆ DEŠAVAJU

Autor 04/01/2022

PROJEKTI
“Zelena agenda na lokalnom nivou” – projekat je mreže članica Evropskog pokreta u Srbiji protiv klimatskih promena koje ostavljaju sve veće posledice na naše živote.

Klimatske promene nisu naša budućnost, već sadašnjost. Već su nas stigle posledice decenija svakojakih razaranja i ostavljanja dubokih posekotina na licu prirode. Promene klime se dešavaju, očigledne su. Na nama je, sada i ovde, da, koliko je moguće, zalečimo rane prirodnog okruženja. Jer, svi dišemo isti vazduh, neophodna nam je voda, zdrava hrana, blaga sunčeva svetlost… Moramo da se masovno zapitamo: “Šta će, da li će išta, ostati iza nas?

Projekat “Akcija jačanja građanske mreže za suočavanje sa klimatskim promenama u gradovima Srbije – Zelena agenda na lokalnom nivou” realizovan je u okviru programa EKOSISTEM Podrška reformama u zaštiti životne sredine koju realizuju Mladi istraživači Srbije, podržava Švedska.

Projekat je u vremenskom periodu avgust – decembar 2021. godine sprovela Mreža Evropskog pokreta u Srbiji (Evropski pokret u Srbiji – Leskovac vodeći partner i saradnici Evropski pokret u Srbiji – Beograd, Evropski pokret u Srbiji – Kraljevo, Evropski pokret u Srbiji -Kruševac, Evropski pokret u Srbiji – Sremska Mitrovica i Evropski pokret u Srbiji – Valjevo) u šest gradova Srbije: Leskovac, Beograd, Kraljevo, Kruševac, Sremska Mitrovica i Valjevo.

Mreža Evropski pokret Srbija Valjevo Zelena agenda na lokalnom nivou

U okviru aktivnosti sprovedeni su:

*istraživanje “Stavovi građana o klimatskim promenama” sa preko 850 ispitanika u svih šest gradova u kojim se projekat sprovodi.

*formiranje baze podataka o OCD (Organizacije civilnog društva) koje se bave zaštitom životne sredine, koja sadrži više od 40 organizacija

*sastanci sa OCD u svih šest gradova sa preko 100 učesnika sa idejom povezivanja i zajedničkog delovanja

*šest radionica sa OCD sa preko 100 učesnika i sa temom aktivizam i monitoring lokalnih politika na temu klimatskih promena

*tri okrugla stola u Beogradu, Kraljevu i Sremskoj Mitrovici sa aktivistima OCD i predstavnicima lokalnih vlasti sa ciljem vođenja dijaloga i razmene ideja i mišljenja u oblasti klimatskih promena

*dvodneva obuka za OCD, aktiviste, neformalne grupe i realizatore projekta na temu “Upoznavanje sa EU politikama u oblasti klimatskih promena i uloge civilnog društva u sprovođenju pravnih tekovina EU u oblasti klimatskih promena”, oko 60 učesnika.

*kao rezultat svih sprovedenih aktivnosti izrađena je Strategija MEPUS-a o klimatskim promenama.

U okviru projekta lokalni kordinatori iz Valjeva učestvovali u studijskom putovanju u Hrvatsku i Sloveniju sa ciljem upoznavanja dobre prakse u oblasti klimatskih promena u tim zemljama.

Valjevo stanovnistvo o klimatskim promenama istrazivanje

Zaključci proizišli iz sprovedenih aktivnosti:

*kasnimo u ispunjavanju međunarodnih obaveza koje se tiču klimatskih promena

*doneti propisi se ne sprovode

*onemogućeno je učešće javnosti u procesu donošenja odluka.

Specifičnosti Valjeva:

*sugrađane ispitanike najviše brine zagađenje vazduha i vodotokova više od ¾ ispitanika strahuje od klimatskih promena

*većina ispitanika je spremna na promenu ponašanja koje uzrokuju klimatske promene

*najveća odgovornost na Vladi RS i vladama zemalja najvećih zagađivača

*Valjevo i okolina će do kraja veka ostati žedno

*klimatske promene već živimo, a da ih nismo svesni.