15/04/2024
Najnovije vesti
pozorisna-predstava-za-decu-Kaca-V-i-Angelina-Kad-porastem-bicu-11-2022.jpg

DEČIJA POZORIŠNA PREDSTAVA “KAD PORASTEM BIĆU…”

Autor 04/11/2022

Pozorišna predstava za decu “Kad porastem biću…” zakazana je za nedelju, 6. novembar 2022. godine, od 12 sati, na velikoj sceni Centra za kulturu Valjevo.

“Šta ćeš biti kad porasteš?” ovo je sigurno jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja detetu ili koje dete postavlja sebi. Odgovor na ovo pitanje često se menja, pod uticajem raznih okolnosti.

Prema rečima autora, koje su lepe, a koje teške strane jednog zanimanja deci je teže objasniti. Vodeći se idejom, da je kroz igru i pesmu sve mnogo lakše, napravile smo ovu predstavu, u kojoj decu uvodimo u čari pozorišta i čarolije profesije – glumac.

Jeca i Veca su sestre. Jeca je mlađe, nestašno, radoznalo dete koje bi htelo odmah i sve da sazna. Veca je starija sestra, sanjar, zaljubljena u knjige, maštu i glumu. Šta se dešava, kada jednog običnog, lepog dana Jeca poželi da eto, baš tog trenutka, a ne kad poraste, postane glumica?

Šta je to pozorište, šta lik, šta scena, gledalište, kostim, proba scenografija, tekst, aplauz? Kako se sasvim lepo može napraviti pozorište, eto, igrajući se u dvorištu? Sve ovo pokušaćemo da objasnimo deci kroz predstavu,glumom, songovima, tekstom prilagođenim njihovom uzrastu,edukujući ih i uvodeći u glumačku terminologiju, ali i učeći ih bontonu u pozorišu.

Nadamo se da će posle odgledane predstave, deci biti mnogo jasniji glumački zanat, a sigurne smo da će deca biti spremnija da na pravi način prihvate neku predstavu kao gledaoci.

U predstavi “Kad porastem biću…” igraju Katarina Vićentijević i Angelina Lukić. Predstava traje 45 minuta.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Centra za kulturu Valjevo, na dan igranja predstave, po ceni od 250 dinara. Radno vreme blagajne u nedelju, 6. novembra je od 10 do 12 časova.

FOTO privatna arhiva