25/06/2024
Najnovije vesti

Biciklisti Sputnjik – Meta i u Sloveniji na pobedničkom postolju

Autor 05/07/2023

Biciklisti Valjevskog Sputnjik – Meta proteklog vikenda nastupili su na trodnevnoj medjunarodnoj etapnoj trci “Mladi oko Slovenije”, koja je u organizaciji biciklističkog kluba Adrija održana u Novom Mestu.

Čak osam mladih biciklista Sputnjik-META vozilo je četiri zahtevne etape, a najviše uspeha imala je mlađa kadetkinja Mila Starčević koja je u etapi na hronometar bila treća sa samo tri sekunde zaostatka iza druge i oko 30 sekundi iza pobednice.
Mila je i u ostalim etapama dobro i borbeno vozila i na kraju u generalnom plasmanu trku završila na odličnom petom mestu, baš kao i talentovana poletarka Natalija Kulinčević, koja je u skoro svim etapama upornošću i dobrom taktikom ostvarila plasmane medju prvih pet.
I ekipa poletaraca BK Sputnjik-META u sastavu Filip Vukmir, Lazar Angelovski, Sava Starčević i Marko Ćesarević imala je zapažen nastup koji nije ostao neprimećen medju biciklističkim stručnjacima. Filip Vukmir, iako medju najmladjim, pokazao je raskošan talenat na najtežim etapama kojim prilikom je svaki put, u konkurenciji oko 50 takmičara iz šest zemalja ostvario plasmane medju prvih deset, baš kao i Lazar Angelovski, pa su nakon dobrih etapnih plasmana, u generalnom poretku zauzeli odlično osmo mesto Vukmir i deveto mesto Angelovski. Njihovom odličnom rezultatu doprineli su klupski drugovi Sava Starčević i Marko Ćesarević koji su borbenim vožnjama etape završavali medju prvih 25 takmičara da bi Starčević bio dvadeseti, a Ćesarević dvadeset peti na kraju trke.

Mila Starčević na pobedničkom postolju

U uzrastu kadeta, dvojac BK Sputnjik-META: Igor Davidov i Nikolija Kulinčević su nastupili za reprezentaciju Srbije što je osmi put ove godine da nose najdraži dres na medjunarodnim takmičenjima. Nikolija Kulinčević je najbolje vozila u poslednjoj i najtežoj etapi i nakon 65 kilometara u sprintu druge grupe bila medju najboljima što joj je omogućilo da etapu završi na desetom, a celu trku na 17. mestu.
Jedan od najboljih srpskih kadeta- Igor Davidov je u konkurenciji preko 110 takmičara iz 11 zemalja u svim etapama bio borben, stalno pri vrhu, ali u izuzetno teškoj konkurenciji, bolje od 39. mesta nije se moglo. Glavni razlog je nedostatak bolje bicikle, prateće opreme, adekvatnog vozila sa pratećom tehnikom, a ponajviše zbog nedostatka zimsko-prolećnih priprema koje zbog, za naše uslove finansiranja skupih hotelskih smeštaja, nisu mogle biti realizovane, pa je ovako ostvaren rezultat ipak zadovoljavajući na ovoj trci.

Po rečima biciklističkog stručnjaka i trenera BK Sputnjik Met Zorana Jelića, posle dužeg vremena kontinuiran i kvalitetan rad u BK Sputnjik- Metu je prepoznat i priznat od strane rukovodilaca nacionalnog saveza koji su za članove najboljeg valjevskog kluba dali savezov kombi i platili troškove putovanja zbog čega su mladi biciklisti imali priliku da se oprobaju u ovako jakoj medjunarodnoj konkurenciji. Dobri nastupi pokazuju da ljubav i uporan rad uvek donese dobar sportski rezultat, pa konačno i u gradu na Kolubari ipak ima nade i svetla u ovom teškom ali lepom sportu pa je za očekivati još bolje nastupe u predstojećem periodu.