15/04/2024
Najnovije vesti
Najpoznatija-ilustracija-demonstracija-u-Cikagu-1886.-godine-Blue-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

U Srbiji piknik

Autor 01/05/2023

Prvi maj je proglašen za Međunarodni praznik rada u znak sećanja na demonstracije radničkog pokreta 1886. godine u Čikagu. Jedan je od najzastupljenijih praznika, obeležava se u većini država u svetu.

U svetu, Međunarodni praznik rada je obeležen kroz različite vidove akcija za osnovna ljudska prava svih radnika i radnica, odnosno kao dan borbe za prava na život dostojan čoveka.

Na primer, u 2022. godini su Belgija, Španija, Japan, Novi Zeland, Danska, Island i Velika Britanija testirali 4-dnevnu radnu sedmicu radi sagledavanja kako smanjenje radnog vremena utiče na produktivnost i zadovoljstvo radnika. Primenjeni model podrazumevao je da zaposleni poštuju normativ „100:80:100“ a to znači da za istu platu rade 80% radnog vremena i održe stopostotnu produktivnost. Analiza je pokazala da je produktivnost radnika povećana i da su za kraće vreme obavljali mnogo više posla.

1.-maj-Medjunarodni-dan-rada-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva-Kolubarski-okrug-Serbie

Pred 1. maj Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ oobjavljuju saopštenje za javnost pod naslovom „Nedostatak radničke i sindikalne solidarnosti“.

„Udruženi sindikati Srbije Sloga su duboko razočarani nezainteresovanošću radnika i sindikata u Srbiji da se Međunarodni praznik rada 1. maj obeleži zajedničkim i masovnim protestima zbog loše ekonomske situacije i ponižavajućeg položaja radnika u našoj zemlji.

Umesto masovnih protesta i ovog 1. maja u Srbiji i Beogradu, kada gotovo nikoga nema na ulici, imaćemo pojedinačne “štand hepening performanse” koje mi kao sindikat ne želimo da organizujemo, jer se time još više amortizuje veliko i opravdano radničko nezadovoljstvo.

Sindikat Sloga smatra da je glavni uzrok ovakvog stanja dugogodišnja kohabitacija svih vlasti i takozvanih reprezentativnih sindikata, članova Socijalno-ekonomskog saveta koji zarad ličnih privilegija ubijaju volju za ispoljavanjem nezadovoljstva u zemlji, u kojoj je rad i pravo radnika kao nigde u Evropi obezvređeno do položaja roba viđenog tokom Industrijske revolucije.

Podsećamo, i tada su, kao i danas, radnici radili su u nehumanim uslovima, u fabrikama, rudnicima, tekstilnim pogonima sa radnim vremenom koje je često bilo izuzetno dugo, bez pauza, sa malim dnevnicama, jedva dovoljnim da se preživi dan. Bezbednost na radu kao i danas je loša, što rezultira velikim brojem povreda i smrtnih slučaja, o čemu smo svi svedoci.

Nažalost, moramo biti iskreni i istaći da pored nas sindikata i radnici nose deo odgovornosti što dopuštaju svoje propadanje. Zato apelujemo na sve radnike i sindikate da se shvate da samo jakim i zajedničkim pritiscima možemo dovesti do promena koje su neophodne za dostojanstven život i rad.

Ove godine, sindikat Sloga će uprkos teškom stanju u sferi sindikalizma nastaviti svoju svakodnevnu borbu za bolje uslove rada, kako parlamentarno, tako i nastavkom organizovanja tribina i razgovora „od vrata do vrata“ sa članstvom i radnicima širom Srbije o potrebi donošenja Zakona o radu, o neophodnosti resetovanja sindikalne scene u Srbiji i negativoj ulozi pojedinih sindikata i štetnosti njihovog finansiranja od strane države zbog čega se koče procesi promena.

Naš put je usklađivanje radnog zakonodavstva sa normama EU. Iako njihove trenutne norme nisu idealne, posebno zbog svetske krize, one su svakako daleko bolje od našeg domaćeg zakona koji je od 2014. godine izvor i generator nepravde, nejednakosti i korupcije. Stoga, uoči 1. maja, Međunarodnog dana rada, pozivamo sve radnike da ozbiljno shvate potrebu za pojačanom borbom za veće plate, bolja prava, dostojanstven i bezbedan rad, jer rezervni život niko od nas nema,“ rečeno je u saopštenju USS „Sloga“.