28/05/2024
Najnovije vesti
Valjevska gimnazija Kavez klub Gimnazijalac foto Anja Krunić Objektiva.rs Valjevo

PROF. DR ALEKS KAVČIĆ U VALJEVSKOJ GIMNAZIJI

Autor 11/05/2022

Profesor dr Aleksandar Aleks Kavčić gost je tribine “Besplatni udžbenici za osnovnu školu” koja će biti održana u svečanoj sali Valjevske gimnazije, u četvrtak, 12. maja 2022. godine, od 19 časova. Tom prilikom biće predstavljeni i udžbenici iz matematike za osnovce koje je, u saradnji sa Fondacijom Aleksa Kavčića, pripremio profesor dr Vojislav Voja Andrić.

Podsećamo, profesor dr Aleksandar Kavčić je pokretač ideje o potpuno besplatnim elektronskim udžbenicima i svođenju cene štampanih udžbenika na troškove izrade udžbenika, bez ekstra profita. O svom zalaganju, profesor Kavčić, pored ostalog, kaže: “Ne vidim sebe kao Robina Huda: imam ciljeve, volim da se izborim za nešto što je pravedno – tehnika mi je struka, ali mi je obrazovanje profesija“.

Tribina u Gimnaziji omogućava razgovor sa profesorom dr Aleksom Kavčićem o mogućnostima nabavke udžbenika za osnovnu školu po realnim, povoljnim cenama. Takođe, uz mogućnost za razgovor o pokretanju procedure kod nastavničkih veća radi upotrebe besplatnih udžbenika u nastavi u osnovnim školama.

Fondacija Alek Kavčić pokrenula je inicijativu besplatnih udžbenika za svakog đaka osnovne škole u Srbiji i već postavila besplatne udžbenike u PDF formatu.

Fondacija Alek Kavčić osnovana je u Americi 2017. godine. U Srbiji počinje sa radom od 2020. godine. Osnovni ciljevi fondacije su promocija obrazovanja i nauke. Osnivač fondacije je profesor Aleksandar Kavčić, inženjer i naučnik, poznat po svom patentu za čitanje zapisa sa magnetnih memorija koji je u upotrebi u milijardama računara i diskova širom sveta.

Inače, profesor Kavčić je veliki donator škola u Srbiji. Pored znatne pomoći koju upućuje Matematičkoj gimnaziji, koju je pohađao, brojnim školama je darovao IT opremu, među kojima je i Osnovna škola Milovan Glišić kojoj je Fondacija Kavčić darovala pet računara krajem avgusta 2020. godine.

Fondacija Aleks Kavčić pokrenula je i peticiju koju možete potpisati onlajn, a već ju je potpisalo više od 17 hiljada stanovnika. Peticija ima za cilj da široj javnosti približi koliko je važno da deca imaju kvalitetno i pristupačno obrazovanje.