30/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • METEOROLOŠKO UPOZORENJE NA JAK VETAR I OBILNE PADAVINE
sneg zima auto put kolovoz Valjevo Kolubarski okrug FOTO Snežana Jakovljević Krunić za Objektiva.rs vesti Valjevo

METEOROLOŠKO UPOZORENJE NA JAK VETAR I OBILNE PADAVINE

Autor 17/01/2023

Prema večerašnjoj prognozi RHMZ, tokom noći na severozapadu, zapadu i jugozapadu Srbije mestimično sa kišom slabog i umerenog intenziteta. U košavskom području i na planinama vetrovito uz jak, a na jugu Banata i olujni, južni i jugoistoni, vetar sa udarima preko 25 m/s.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorava na jak olujni južni i jugoistočni vetar 17. i 18. januara, dok za naredne dane predviđaju obilne padavine.

Zbog toga je večeras održan zajednički sastanak pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a i Javnog vodovodnog preduzeća Srbijavode održali su sastanak radi preduzimanja preventivnih mera kako bi ceo sistem zaštite bio podignut na najviši nivo, nakon najava Republičkog hidrometeorološkog zavoda da će od 17. januara obilne padavine zahvatiti područje jugozapadne i južne Srbije. Republički hidrometeorološki zavod najavio je da će od 17. do 19. januara oblačnost u Crnoj Gori uslovljavati izuzetno obilne padavine, a koje će periferijom zahvatiti područje jugozapadne i južne Srbije, naročito oblast južno od linije Priboj – Prijepolje – Sjenica – Novi Pazar, zbog čega se od 18. do 21. januara očekuje porast vodostaja na reci Lim kod Prijepolja, kao i na Ibru kod Raške tokom 18. i 19. januara, pored ostalog navedeno je u saopštenju MUP-a.

Upozorenje na jak i olujni južni i jugoistočni vetar – u košavskom području i na planinama duvaće jak i olujni južni i jugoistočni vetar sa najjačim udarima na jugu Banata i u jugozapadnoj Srbiji večeras i noćas, 17. na 18. januar, preko 25 m/s.

Upozorenje na obilne padavine za područje jugozapadne i južne Srbije od 17. do 19.01.2023. – do četvrtka ujutro, 19. januara, oblačnost koja će u Crnoj Gori uslovlјavati izuzetno obilne padavine, od 100 do 150 mm, lokalno i više, svojom periferijom zahvatiće zapadne delove Kosova i Metohije (uz količinu preko 100 mm), kao i jugozapadnu Srbiju, naročito oblast južno od linije Priboj – Prijepolјe – Sjenica – Novi Pazar, gde će pasti od 40 do 80 mm kiše. Sneg se očekuje samo na najvećim visinama iznad 1500 – 1600 m. U ostalim krajevima Srbije znatno manja količina padavina.

Upozorenje na obilne padavine za područje istočne i jugoistočne Srbije za četvrtak, 19.01.2023. – obilne padvine na području istočne i jugoistočne Srbije – u četvrtak, 19. januara zona intenzivnih padavina izmešta se ka istoku i jugoistoku Srbije, gde se očekuje od 20 do 50 mm za 24 sata.

Rana najava snežnih padavina od 21. do 22.01.2023. – Za vikend u zapadnoj, jugozapadnoj i jugoistočnoj Srbiji stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 cm, najviše na planinama, dok će se u Vojvodini, Beogradu i Pomoravlјu ponegde formirati manji snežni pokrivač.

Hidrološko upozorenje je za period do 24.01.2023. – Na Limu kod Prijepolјa vodostaj će od 18. do 21. januara biti u većem porastu sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplava tokom 18. na 19. januar, a na Ibru kod Raške vodostaj će dostići granicu redovne odbrane od poplava tokom 18. i 19. januara. Na malim bujičnim vodotocima ovih slivova očekuju se lokalna izlivanja.