19/06/2024
Najnovije vesti
Valjevo FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs Hram Svetih apostola Petra i Pavla na Stavama

Petrovdan – slava crkve na Stavama

Autor 12/07/2023

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Petrovdan, praznik posvećen Svetom apostolu Petru. Uvek se slavi 12. jula, kada se završava Petrovski ili Petrovdanski post.

Crkva na Stavama, selu nedaleko od Valjeva, proslavila je Petrovdan, svoju hramovnu slavu. Svetom arhijerejskom liturgijom je načalstvovao arhijerejski namesnik podgorski, protonamesnik Velimir Krstić uz sasluženje sveštenstva Eparhije valjevske. Pri proslavi hramovne slave Svetih apostola Petra i Pavla, ove godine se udružilo deset domaćina sa Stava i okolnih sela, čak i iz Lazarevca.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla na Stavama FOTO Dragan Krunić Objektiva,rs Valjevo
Hram Svetih apostola Petra i Pavla na Stavama

Sveti apostol Petar, u doslovnom prevodu kamen, stena, pominjan je kao jedan od najodanijih Hristovih sledbenika. Jevanđelski zapis: “Ti si Hristos, Sin Boga živoga”, njegove su reči kojima izražava veru u hrišćansko spasenje, na koje Hrist odgovara: “Ti si Petar i na tom kamenu sazidaću crkvu svoju”.

Prema narodnim običajima, na Petrovdan se ne ide u polje i ne počinju teški poljoprivredni poslovi, a posebno ne uprežu konji u kola. Stara, autohtona sorta jabuka “petrovača” dozreva u periodu praznovanja i običaj je da koristi i za pravljenje petrovdanskog kolača od jabuka. Među običajima je i paljenje lile, sušene kore divlje trešnje ili breze, čime je u davna vremena prizivano dobro zdravlje stoke i blagostanje u domaćinstvu.