24/06/2024
Najnovije vesti
Emir Kusturica Valjevo Valjevska gimnazija FOTO 11-11-2022-Kusturica-u-Gimnaziji.jpg

POSLE KUSTURICE U GIMNAZIJI “ASTRONOMSKI PUTOPISI”

Autor 14/11/2022

U okviru proslave 152. godišnjice od osnivanja Valjevske gimnazije, u svečanoj sali održana je promocija knjige Emira Kusturice “Vidiš li da ne vidim”.

Pored autora o knjizi su govorili dr Miroslav Perišić, iz Istorijskog arhiva, publicista Želidrag Nikčević i novinar, Milan Ružić, uz spikera Radmilu Novaković.

Poznati reditelj, Emir Kusturica, predstavio je svoju drugi roman “Vidiš li da ne vidim” u Valjevskoj gimnaziji. Knjiga je spoj tri celine, o čemu autor naznačava:

“Ja sam uvijek svoja dela doživljavao kao jednu mogućnost da je čovjek zavrijedio da živi. I kada sam napravio sedam filmova, uopšte nisam na osmom mislio da više ne moram da budem takav, nego sam opet to doživljavao kao da tek počinjem.

Tako je bilo i sa ovom knjigom. Zato je i struktura te knjige, možda, i zanimljiva jer je bila vel’ka borba,” naznačava Kusturica, i dodaje:

Središnji dio je putovanje na dodelu Nobelove nagrade i verovatno iz ovih krajeva, izuzev Andrića, niko nikad nije bio. Tako da sam ja taj dio opisao, a taj dio je jako dramatičan,” pored ostalog rekao je autor i napomenuo da je knjiga pogodna i za čitalačku publiku mlađih generacija jer, kako kaže: “Budi te asocijacije na tri nivoa, putopis i dvije fikcije”.

Inače, glavni junak trodelne putopisno-fikcijske knjige je austrijski pisac Peter Handke koji je ’90. godina žustro napadao države zapadne Evrope zbog politike prema Srbiji; posebnu simboliku u priču unosi i reka Drina.

Druga knjiga Emira Kusturice Vidiš li da ne vidim objavljena je u izdanju Srpske književne zadruge.

U okviru ovogodišnje proslave Dana Valjevske gimnazije naredni program je već sutra, u utorak, 15. novembra, od 19 sati, tribina “Astronomski putopisi iz SAD” bivšeg Gimnazijalca, Nikole Božića, o njegovoj poseti svemirskim centrima u Hjustonu i Orlandu.

Naslovna fotografija – Valjevska gimnazija