30/05/2024
Najnovije vesti
Valjevo-vesti-Objektiva.rs-70-godina-Dom-zdravlja-Foto-agencija-Pristup-jun-2023.

Obeleženo 70 godina Doma zdravlja Valjevo

Autor 07/06/2023

Svečanom akademijom u sali Edukativnog centra Dom zdravlja Valjevo obeležio je 70 godina rada ustanove. Valjevski Dom zdravlja je akreditovana udravstvena ustanova, sa stručnim kadrom i odgovarajućom opremom, funkcioniše u nedavno rekonstruisanom objektu.

Osnovan je 1953. godine kao Dom narodnog zdravlja kada je, osim brige o opštem zdravlju odraslog stanovništva i dece, imao značajnu ulogu u borbi protiv tuberkuloze i kožnih bolesti, kao i poboljšanju higijenskih uslova života.

Zdravstveno prosvećivanje građana i preventivno delovanje važna je uloga Doma zdravlja od osnivanja do danas, konstatovala je direktorka dr Jasmina Jevtić.

„Dom zdravlja Valjevo danas je savremeno organizovana ustanova primarne zdravstvene zaštite, koja građanima obezbeđuje dostupne i kvalitetne medicinske usluge. Radimo u nedavno rekonstruisanom objektu, raspolažemo adekvatnom opremom, imamo stručan i obučen kadar, akreditovani smo. Naše aktivnosti su usmerene na promociju zdravlja i prevenciju bolesti, unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga, kontinuiranu medicinsku edukaciju, nabavku savremene opreme, jačanje postojećih i ostvarivanje novih partnerstava sa svim segmentima društva koji mogu imati uticaj na zdravlje.

Prilika je da se osvrnemo na verovatno najveći izazov s kojim se Dom zdravlja u stručnom domenu suočio za 70 godina postojanja, a to je suzbijanje pandemije COVID-19, kada smo pokazali maksimalnu profesionalnost, odgovornost i požrtvovanost. Sada je sledeći, takođe važan zadatak pred nama: sanirati posledice trogodišnje pandemije, što se ogleda u aktivnijem lečenju osnovnih bolesti i ublažavanju posttraumatskih stanja. A pre svega: imati dobru komunikaciju sa pacijentima, pokazati empatiju i razumevanje, pružiti im podršku.

Dom zdravlja će nastaviti da sprovodi svoju misiju: kroz promociju zdravih stilova života, preventivne i sistematske preglede, organizaciju akcija poput Medicinskog sela, redovne preglede, rad brojnih savetovališta, kućnu negu, patronažne posete itd.“

Nakon 12 godina samostalnog delovanja, kada je bio u nadležnosti lokalne samouprave, od 1. juna je ponovo u sastavu Zdravstvenog centra Valjevo. Uz čestitke za jubilej, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra dr Marija Mirković najavila je tri prioriteta zajedničke ustanove u narednom periodu.

„Prvi je podmlađivanje kadra, i visokog i srednjeg. Pritom moramo zajedničkim snagama zadržati mlade lekare i tehničare u našoj ustanovi, omogućiti im da se stručno usavršavaju, stiču iskustvo uz starije kolege i nastave svetlu tradiciju najveće zdravstvene ustanove u Kolubarskom okrugu. Druga obaveza nam je nabavka nove medicinske opreme i uvođenje novih tehnologija. Treći zadatak je završetak rekonstrukcije Opšte bolnice Valjevo, koju smo započeli 2022. godine. Pred završetkom smo urbanističkog projekta sa idejnim rešenjem, tako da ćemo krajem juna ući u sledeću fazu. Praktično će biti rekonstruisani svi objekti Opšte bolnice, uz pomoć Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja, čime će biti stvoreni mnogo bolji uslovi za rad medicinskog osoblja, kao i za smeštaj i lečenje bolesnika iz Kolubarskog okruga.“

Gradonačelnik Lazar Gojković ukazao je na važnost Doma zdravlja za sve građane i podsetio na značajna ulaganja lokalne samouprave u Dom zdravlja.

„Ovo je zdravstvena ustanova kojoj se prvo obrati svaki Valjevac kada ima problem. Zbog toga smo u prethodnih 12 godina, koliko je Dom zdravlja bio u nadležnosti lokalne samouprave, uradili puno toga: od nabavke kvalitetne opreme, preko novih saniteta za Hitnu pomoć i rekonstrukciju Doma zdravlja kojom se svi ponosimo i koja je realizovana uz pomoć države.

Želim vam da u narednom periodu imate što manje posla u lečenju naših sugrađana, a da se što više bavite preventivom i zdravim stilovima života.“

U kulturno – umetničkom programu povodom 70 godina rada Doma zdravlja Valjevo, učestvovali su Omladinski hor Centra za negovanje tradicionalne kulture Abrašević, Gudački orkestar osnovaca i Ansambl violončelista Muzičke škole Živorad Grbić i članovi recitatorske sekcije srednje Medicinske škole „Dr Miša Pantić“ iz Valjeva.

Povodom jubileja, Dom zdravlja je objavio i bilten „Sedamdeset ponosnih godina“, koji sadrži kratak istorijat, predstavljanje svih službi i brojne fotografije različitih aktivnosti ustanove. Takođe su uručene zahvalnice republičkim i gradskim institucijama i ustanovama, kompanijama, udruženjima i medijima za dugogodišnju uspešnu saradnju.