19/05/2024
Najnovije vesti
COVID-19 coronavirus Objektiva.rs Valjevo

COVID-19: JOŠ 143 NOVOOBOLELIH

Autor 13/09/2021

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje od 12. septembra, u Valjevu laboratorijski su potvrđena 143 novoobolela od korona virusa.

U Opštoj bolnici Valjevo je 109 pacijenta hospitalizovanih sa kliničkom slikom Covid – 19, prema podacima od 11. septembra.
U Valjevu trenutno registrovano 1598 aktivnih slučajeva.

Broj novoobolelih u opštinama Kolubarskog okruga je: Lajkovac 25, Ljig 12, Mionica 11, Osečina 6, Ub 35.

Sl. 1. i 2. U poslednjih 5 dana raste broj svih pregleda u COVID ambulanti Doma zdravlja od 520 do 609, prvih pregleda od 226 do 306, novoobolelih od 138 do 183, hospitalizovanih od 87 do 111. Raste procenat pozitivnih od 01.08. od 10% do danas oko 50%.

Mere: vakcinacija, higijena ruku, distanca, dezinfekcija i u zatvorenom maska.

Pojačana kontrola sprovođenja mera: interna – sami poslodavci i odgovorna lica u subjektu i inspekcijska po nalogu Kriznog štaba i Vlade.

PODACI MINISTARSTVA ZDRAVLJA

Koronavirus je mnogo puta mutirao od početka pandemije prošle godine. Trenutno postoji pet značajnih varijanti SARS-CoV-2 virusa: Alfa, Beta, Gama, Delta,Lambda.
Jedna od varijanti za koju stručnjaci kažu da predstavlja glavnu pretnju za uklanjanje COVID-19 je delta – virulentni soj koji je prvi put otkriven u Indiji i od tada se proširio širom sveta u preko 90 zemalja, za 40 do 60 posto zaraznija od alfa varijante. Delta postaje globalna dominanatna varijanta bolesti i Svetska zdravstvena organizacija je proglasila „varijantom koja zabrinjava “.
Vrlo je verovatno da će delta varijanta značajno cirkulisati tokom leta, posebno među mlađim ljudima koji nisu vakcinisani. To može stvoriti rizik da se ranjivije osobe zaraze, ozbiljno razbole ili umru ako nisu kompletno vakcinisane. Povećanje broja slučajeva će stvoriti veći pritisak na zdravstvene resurse, dovesti do više hospitalizacija i potencijalno više smrtnih slučajeva. Dosadašnji podaci pokazuju da se ljudi, koji su primili samo jednu dozu trenutno dostupnih vakcina, mogu zaraziti delta verzijom. Dobra vest je, da dve vakcine nude visok nivo zaštite od ove varijante i njenih posledica, kažu iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Vakcinacija i restriktivne mere u našim životima jedino su što drži virus pod kontrolom i smanjuje rizik od širenja zaraze“.