30/05/2024
Najnovije vesti

POČEO JE 17. ABRO FEST

Autor 27/09/2022

Premijerom predstave Antigona u Njujorku, gradskog pozorišta Abrašević, u Centru za kulturu u Valjevu svečano je otvoren 17. Abro fest.

Dramu rađenu prema tekstu poznatog poljskog autora Januša Glovackog režirao je Miroslav Ćiša Trifunović svojski su se potrudili, a i uspelo im je, da publici približe i izmame i osmehe i tugu Petar Ninić, Božidar Milić, Marina Alagić, Ljubomir Popović i Mira Vuković.

Radnja je smeštena u Njujork, među klošare Central parka, i na briljantan način govori o ljudskim sudbinama, uglavnom istočno-evropljana, zaglavljenih u “deponiji za neuspele”.

Odlične role odigrali su za ovu priliku odlično odabrani glumci, uz sjajnu scenografiju i vizuelni identitet Dušana Arsenića, kao i kostime Branke Šišinački Obradović. Probrana publika burnim aplauzima nagradila je glumce koji su na način prepoznatljiv za predstave Miroslava Trifunovića, dočarali “drugu stranu” života u Americi.

Abro fest se nastavlja večeras predstavom Amateri, prema tekstu Borivoja Radakovića u kojoj nastupaju studenti, članovi Novosadskog Novog teatra. Početak je u 20 sati.

Reč je o socijalno angažovanoj crnoj komediji koja na izvrnut i ekscentričan način progovara o neuralgičnom punktu naše svakodnevice – siromaštvu koje izjeda ljudsko dostojanstvo i moral. Dovedeni na rub egzistencije, simpatični junaci ove priče odlučili su se na očajnički čin : snimanje porno filma koji bi ih izvukao sa dna i napunio im džepove… Režiser je Momčilo Miljković, a igraju Sanja Ristić Krajnov, Danilo Milovanović, Marko Savković i Dimitrije Dinić.