14/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • BOŠ: Konkurs u okviru programa podrške neformalnim grupama
BOS-konkurs-Finansijska-podrska-neformalnim-grupama FOTO Objektiva.rs vesti Valjevo

BOŠ: Konkurs u okviru programa podrške neformalnim grupama

Autor 08/02/2024

Beogradska otvorena škola raspisala je konkurs u okviru programa podrške neformalnim grupama.

Konkurs je deo projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ usmerenog na osnaživanje procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji kroz kreiranje podsticajnog okruženja za civilno društvo i aktivno učešće aktera van sistema javne uprave u procesima donošenja odluka.

Na konkurs se mogu prijaviti grupe pojedinaca koje su okupljene oko rešavanja nekog problema u zajednici, broje najmanje tri osobe koje su državljani Srbije i potrebno je da je makar jedna osoba u grupi punoletna.

Program će obezbediti izabranim neformalnim grupama finansijsku i mentorsku podršku za rešavanje konkretnog problema u zajednici.

Neke od aktivnosti koje izabrane neformalne grupe mogu sprovoditi u okviru ovog programa su kampanje za podizanje svesti lokalnog stanovništva o određenom problemu (koje mogu biti i onlajn i oflajn), zatim uređenje javnog prostora (parkovi, međublokovski prostor, pešačke i biciklističke staze itd.) ili angažovanje zajednice kroz različite formate (peticije, tribine, ulične akcije itd.).

Od izabranih neformalnih grupa se očekuje da deluju i rade u svojoj lokalnoj zajednici i da doprinose dobrobiti zajednice i pronalaženju rešenja za konkretne probleme/izazove.

Neformalna grupa koja želi da konkuriše za podršku u okviru ovog programa ne treba da bude registrovana kao udruženje građana niti da ima nekog prethodnog iskustva.

U samom predlogu projekta potrebno je da grupa pokaže da je svojim delovanjem utemeljena u lokalnoj zajednici, odnosno da se bavi temama koje su važne za zajednicu i da u svoj rad uključujete građane.

Izabrane neformalne grupe mogu da očekuju finansijsku podršku u iznosu do 235.000,00 RSD.

Pored toga, izabrane neformalne grupe svoje projekte će realizovati uz podršku posredničkih organizacija EU Resurs centra i ta podrška će se sastojati iz dva segmenta:

programskog – posredničke organizacije će pomoći neformalnim grupama u implementaciji projekata i ostvarivanju postavljenog cilja kroz pružanje mentorske i ekspertske podrške;

finansijskog – sva plaćanja neformalnih grupa biće realizovana preko posredničkih organizacija u skladu sa odobrenim budžetima neformalnih grupa.

Rok za podnošenje predloga projekata je 6. mart 2024. godine, do 23:59 časova.

Period trajanja projekta je od tri do pet meseci, a odabrane neformalne grupe su u obavezi da svoje projekte realizuju u periodu od 1. maja do 30. septembra 2024. godine.

Detaljnije informacije o Pozivu možete pronaći sa sajtu BOŠ-a.

.