15/07/2024
Najnovije vesti

NOVA IZLOŽBA U NARODNOM MUZEJU

Autor 24/11/2021

U Narodnom muzeju je otvorena izložba Pedagoškog muzeja Beograda pod nazivom ” Svetomir Nikolajević-od zaborava ka svetlu”, autora Filipa Trajkovića, kustosa istoričara.

Svetomir Nikolajević bio je srpski pisac i političar, profesor Velike škole, član Srpske kraljevske akademije, premijer Srbije od 3. aprila do 27. oktobra 1894. godine, gradonačelnik Beograda i ministar unutrašnjih poslova. Jedan je od osnivača Radikalne stranke, Društva Svetog Save i beogradske masonske lože “Pobratim”.Kosmopolita i nacionalista, jedan od prvih 16 srpskih akademika, čovek koji je imao kontakte i sa kraljevima i sa patrijarsima, veliki zaljubljenik u nauku i umetnost, zaljubljen u svoju naciju uvek je afirmisao srpstvo. Veoma privržen dinastiji Obrenović posle majskog prevrata 1903 godine potpuno je skrajnut sa scene, a potpuno zaboravljen nakon drugog svetskog rada.Ovom izložbom Pedagoški muzej čuva od zaborava Svetomira Nikolajevića a izloženo je mnoštvo fotografija i knjiga ovog vanvremenskog intelektualca i akademika.

Nastup etno grupe Muzičke škole “Živorad Grbić” na čelu sa profesorom Milenom Urošević dodatno je ulepšao svečano otvaranje ove izložbe.