19/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • “Recept za zajedničku pobedu”
zeleni presek izbori Valjevo ECO

“Recept za zajedničku pobedu”

Autor 05/11/2021

Saopštenje organizacije Zeleni presek prenosimo potpuno.

“Zeleni presek je doneo odluku da će na predstojećim izborima koji su zakazani za 3.april sledeće godine podržati stranku Savez 90/Zelenih Srbije.

Savez 90/Zelenih Srbije je pragmatično otvoren za razgovor i prirodnu saradnju sa organizacijama koje imaju iste ili slične ciljeve – a to je stvaranje ekonomski jake, ekološki razvijene i građanske Srbije svih njenih građana, države koja će počivati na načelu meritokratije kao vladavine kompetentnih. Srbije koja je sve ono što danas nije. Ovo je cilj do koga možemo doći samo zajedno, kroz iskrenu saradnju i preko potrebno međusobno nenapadanje – što je potrebno da shvatimo što pre, kako ne bismo protraćili još jedan izborni ciklus. Budimo pametni, zreli i ujedinjeni, jer su samo tako promene moguće, navedeno je u pisanoj izjavi Zelenog preseka.

Zeleni Presek podseća javnost gde se to grešilo prethodnih godina i šta moramo da ispravimo kako bismo postali konkurentni vladajućoj mašineriji? Hajde da ovom zadatku pristupimo ozbiljno, vredno i studiozno, jer to je jedini način da postanemo jači – svi zajedno.

“Višegodišnja praksa opozicionog delovanja koje se svodi na međusobno optuživanje, nadgornjavanje i merenje toga “ko je veći neprijatelj režima” nisu dovele do ozbiljnijeg rasta bilo koje od danas aktivnih organizacija – naprotiv. Pored toga, nisu nuđena alternativna rešenja za probleme koje imamo u svim sferama države i društva, već su se isključivo kritikovale brljotine vlasti, što je apsolutno opravdano, ali nedovoljno da se animiraju birači. Rezultat ovakvog rada je ogromna apstinencija demokratski orijentisanih birača, apsolutna i neustavna vlast Aleksandra Vučića i potpuno marginalizovanje svih opozicionih stranaka”, naglašavaju u Zelenom preseku.

Zbog toga još jednom podvlačimo naš stav da iskrene opozicione opcije, bez obzira na političku orijentaciju, nisu politički protivnici Saveza 90 Zelenih Srbije, već su to isključivo stranke vlasti koje snose svu odgovornost za katastrofalno stanje u Srbiji i uništavanje ekonomskih, ekoloških i demokratskih potencijala naše zemlje.

“Sve priče o izbornim uslovima, sporazumima, posredovanju EU su se pokazale suvišne i nisu dale rezultate. Očigledno je bilo od prvog trenutka da ova vlast nema nikakvu želju, niti razlog da opoziciji čini “ustupke”, osim onih kozmetičkih izmena koje služe isključivo da se trenutni režim šepuri svojim “demokratskim potencijalima i pluralizmom” pred prilično nezainteresovanom Evropom. Uslova nema i šta ćemo sada?

Veoma je prosto, za njih moramo izboriti sami – odozdo, kontinuiranim radom na terenu, u svakoj mesnoj zajednici, ekstremno organizovanom i profesionalnom kontrolom izbora, ali i promocijom nekompromitovanih i kompetentnih ljudi spremnih da hrabro uđu u duel sa vladajućom koalicijom”, zaključuju u Zelenom preseku.

  Vesti