19/04/2024
Najnovije vesti

Vuk Jeremić poručio iz Valjeva: Narodna stranka biće najprijetnije iznenađenje izbora

Autor 09/12/2023

U sklopu izborne kampanje danas je u Valjevu boravio predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić sa svojim najbližim saradnicima.

Na Gradskom trgu lider Narodne stranke je sa članovima partije delio reklamni materijal prolaznicima, a potom se obratio valjevskim medijima.

“Danas smo u Kolubarskom kraju, privodimo kraju kampanju. Putujemo svuda po Srbiji, ali ovde je jedan od naših najjačih odbora. Narodna stranka je kandidovala za Narodnog poslanika Mirjanu Jugović. Ona će biti Narodni poslanik i kao poslanik kandidovaće se sledeće godine na proleće za gradonačelnicu Valjeva. Ovde očekujemo dobar rezultat, očekujemo da ćemo biti najprijatnije iznenađenje ovih izbora u celoj Srbiji.

Znam da su se na početku ove kampanje pakovale karte tako da Narodna stranka ostane ispod radara, ali to se nije desilo uprkos tome što nismo ni u jednoj od postojećih priča moći u Srbiji. Nismo podržani od strane ni jednog domaćeg niti stranog klana medijskog ili bilo kog drugog. Narodna stranka je uspela samostalno da skupi potpise, nastupamo samostalno na ovim izborima, u koaliciji sa narodom sa jasnom politikom.”

Vuk Jeremić je dodao: “Ne moramo da objašnjavamo šta ko iz naše koalicije misli. Politika Narodne stranke je jasna, u prvi plan stavljamo neophodnost odbacivanja Francusko – nemačkog plana za nezavisnost Kosova i Metohije.

Zakonsku zabranu kopanja litijuma i početak promene sistema u Srbiji. Narodna stranka je siguran glas. Spreman sam da kažem najsigurniji glas za ove tri stvari u Srbiji. Da se sačuvaju Kosovo i Metohija u sastavu Srbije. Da se zabrani kopanje litijuma u Srbiji i da počne promena sistema, jer mi govorimo pre izbora ono što ćemo govoriti i posle. Od nas niko neće ni preleteti ni promeniti stranu. Druge političke stranke pogotovu u opoziciji ne mogu baš time da se pohvale.”

Na konstataciju da su tri pomenuta pitanja postala opšta i za mnoge druge, Vuk Jeremić je naglasio:

“To je tačno. Jedan broj političkih organizacija se takođe zalaže za to. Nemojte zaboraviti da postoje i one političke organizacije koje su protiv toga. Imate stranke vlasti i stranke prozapadne opozicije – one nemaju stav po tim pitanjima kao mi.

Stranke vlasti i prozapadne opozicije se zalažu za kopanje litijuma, doduše navodno ekološko, jer ekološko kopanje litijuma nigde na svetu ne postoji. Stranke prozapadne opozicije i vlasti nisu ovako jasni po pitanju neophodnosti Francusko – nemačkog plana.

Što se tiče stranaka desnice tu može da se govori o nekim sličnostima u odnosu na ono što nudi Narodna stranka, ali ako ste u dilemi za koga da glasate od stranaka desnice, ako su vam nacionalna pitanja i zabrana kopanja litijuma važna i ne znate za koga da glasate od stranaka desnice postavite sebi tri pitanja: prvo pitanje ko je najiskreniji u tome što se zalaže. Po meni je najiskreniji onaj koji je najviše učinio da dođe do ujedinjenja stranaka desnice, jer da smo bili ujedinjeni na ovim izborima sasvim sigurno bi bili jači nego ovako nastupajući u više kolona.

Narodna stranka najviše, najiskrenije i do kraja zalagala za ujedinjenje. Ovi drugi to nisu. Zavetnici i Novi DSS nipošto nisu hteli jedni sa drugima, i kao posledicu toga evo sada nastupamo razdvojeno.

Drugo pitanje je: za koga verujete da bi imao najviše političke odlučnosti i diplomatske stručnosti da se odbaci Francusko – nemački plan i da se zabrani kopanje litijuma. Jer to nije doboljno imati samo na nivou dobre želje ili spremnosti da se kaže parola, već će trebati puno diplomatske stručnosti da se tako nešto izvede do kraja, a bez negativnih posledica po narod i državu.

I pod tri, za koga možete da budete sigurni imajući u vidu istoriju ponašanja da neće preleteti da neće promeniti mišljenje, da neće imati ni jednog odbornika ili poslanika koji će posle ovih izbora promeniti dres. Po meni odgovor na sva tri pitanja je Narodna stranka.”

“Imao sam uvid u ozbiljna i pozdana istraživanja javnog mnjenja. Nema nikakve dileme da ćemo ne samo preći cenzus već napraviti rezultat koji je najprijatnije iznenađenje ovih izbora. Možda je na početku izgledalo teško, pošto nismo imali pristup i naklonost ni jednog postojećeg medijeskog bloka u Srbiji, duže smo skupljali poptise od svih, ali se posle pokazalo da smo jedini samostalno i pošteno, i što bi se reklo “peške” te potpise skupili i to je narod primetio. A i onda kako je vreme odmicalo i kako je postalo sve jasnije da postoje dva već “spakovana” bloka od kojih treba da bude jedan malo veći, a jedan malo manji, govorim o bloku vlasti i bloku pro zapadne opozicije, a da suštinski oba bloka imaju iste stavove po dva najvažnija pitanja: Francusko – nemački plan, i jedni i drugi su za sprovođenje, nevoljno, ali za sprovođenje. Što se tiče litijuma – isto, i jedni i drugi su možda nevoljno, ali za to da se u Srbiji navodno pod ekološkim uslovima kopa litijum. E pa narod je video o čemu se radi, sve je jasnije ljudima i ko je nezavistan, i na koga čovek može da se osloni, i ko jedini govori i pre i posle izbora isto. Narodna stranka biće najprijatnije iznenađenje izbora, i svi dogovori o formiranju vlasti pogotovo u Beogradu gde je to gotovo izvesno da vlast neće moći da ima većinu koju je imala do sada – ti razgovori neće moći da se vode bez Narodne stranke. A kada se budu vodili sa Narodnom strankom vodiće se na drugačiji način nego što su se vodili u prošlosti. Beograd, kao i sve drugo što budemo pregovarali više neće moći da bude posmatran kao plen – evo vama jedno preduzeće gradsko, a mi ćemo da uzmemo drugo – ovi će da uzmu treće… Tako neće moći da se razgovara. Promena sistema će biti suština i ono od čega polazimo u tim razgovorima. Glas za Narodnu stranku je glas za promenu sistema, ljudi to prepoznaju i zbog toga sam optimista, mnogo više danas nego što sam bio pre mesec – mesec i po dana.”