29/05/2023
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • SVE SKUPLJE SAMO ĆE PLATEŽNA MOĆ BITI MANJA
Sve skuplje samo platežna moć manja raf u prodavnici Sveže voće i povrće Foto Objektiva.rs Valjevo Snežana Jakovljević Krunić

SVE SKUPLJE SAMO ĆE PLATEŽNA MOĆ BITI MANJA

Autor 13/06/2022

Prema za sada dostupnim podacima, godišnja stopa inflacije u Republici Srbiji je 9,6% u sagledavanju promena cena, u procentima, za april tekuće godine u odnosu na isti mesec prošle 2021. godine.

Da li realno deluje podatak da je mesečna stopa inflacije 1,5 odsto, u odnosu potrošačkih cena iz aprila i marta 2022. godine?

Pre par dana stiglo najnovije poskupljenje benzina i dizela. U najkraćem, svaki odlazak u trgovinu, blago rečeno, šokira… Pojedini strukovni sindikati traže povećanje osnovice zarade, ali bliži se leto, sezona godišnjih odmora, naizgled – zatišje. No, na šta da se pripremamo od jeseni?

predsednik-Udruzenih-sindikata-Srbije-Sloga-Zeljko-Veselinovic-u-Valjevu-Foto-Dragan-Krunic Objektiva.rs
Željko Veselinović

O aktuelnim pitanjima, Objektiva.rs razgovara sa diplomiranim ekonomistom, Željkom Veselinovićem, predsednikom Udruženih sindikata Srbije “Sloga” i narodnim poslanikom u budućem sazivu Skupštine Srbije.

Odnos ubrzano rastućih cena artikala osnovne potrošačke korpe u odnosu na zaradu radnika koja ne prati rast cena, kao i “kolebljive” tzv. utvrđene cene za naftu i derivate, šećer?

– Zarade u Srbiji nikada nisu pratile rast cena i rast potrošačke korpe. Minimalna zarada je oduvek bila daleko ispod minimalne potrošačke korpe. Minimalna zarada je porasla početkom godine, ali sa početkom rata u Ukrajini i cene su počele da divljaju, a na prste jedne ruke se mogu izbrojati poslodavci koji su svojim zaposlenima, zbog inflacije, povećali zarade.

Povećanje cena osnovnih životnih namirnica i energenata najviše pogađaju džep običnog čoveka. Nestašice određenih proizvoda u rafovima prodavnica, obavezno dovode do drastičnog povećanja cena tih proizvoda.

Benzinska pumpa nafta poskupljenje Srbija Valjevo
“Kolebljive” cene nafte i derivata

Takozvane, kolebljive, cene nafte i njenih derivata su populističke mere koje predsednik države koristi kako bi, zbog opstrukcije formiranja parlamenta i vlade, on bio jedini odlučujući faktor u državi, pri tom praveći konfuziju, širi paniku i glasine o nuklearnom ratu i gladi. To radi isključivo zbog toga da bi on ponovo ispao “spasilac naroda” jer kad nam cene podivljaju i struja drastično poskupi, narod će opet biti delimično zadovoljan, jer nema nuklearnog rata.

Da ne izostavim i to da su, recimo, naše akcize i dalje najviše u Evropi, tako da nam je cena goriva ista kao i u celoj Evropi, a u Mađarskoj, na primer, litar dizela košta manje od 150 dinara.

Podatak da je inflacija veća od devet odsto u EU je dostupan, ali gde je u priči o inflacija Srbija?

– Po rečima guvernerke Narodne banke Srbije, Jorgovanke Tabaković, inflacija u Srbiji, u aprilu mesecu tekuće godine bila je 9,6%, a u junu, julu i avgustu se očekuje da bude veća od 10%. To je ogromna inflacija pod uslovom i da je tačna. Čisto sumnjam da je naša statistitika tačna i da ne umanjuje negativne poene i procente.

Takvom inflacijom građani Srbije će krajem leta imati duplo manju platežnu moć nego što su imali pre godinu dana, a ta platežna moć je i ovako bila veoma mala i niska.

Činjenica je da je ceo svet pogođen ratom u Ukrajini i da živimo u jednom veoma teškom vremenu, ali Srbija, za razliku od drugih zemalja, nema ni parlament, a ni vladu, tako da je u dodatno teškom periodu; osim predsednika koji neustavno obavlja sve funkcije, mi nemamo nikoga ko će rukovoditi državom i krizom.

Sve se to radi nekako veštački, ne formira se ni zakonodavna ni izvršna vlast, a sve kako bi se kupovalo dodatno vreme zbog eventualnog uvođenja sankcija Rusiji. Sve se to dodatno slama po leđima građana Srbije.

Koliko je realno očekivati konstruktivne ekonomske mere, umesto, sve češće, najavljivanog poskupljenja cena struje?

– U Srbiji ne postoje konstruktivne ekonomske mere, već je poskupljenje uvek metoda kojom se kompenzuje nedostatak znanja i stručnosti.

Nesposobnost rukovodstva EPS-a na čelu sa doskorašnjim v.d. direktorom, pečenjarem, Miloradom Grčićem i ministarkom za sve i svašta Zoranom Mihajlović – dovelo je do kraha ovog preduzeća i do urušavanja energetske stabilnosti Srbije.

Uvoz elekltrične energije od gotovo 5 miliona evra dnevno, i to nakon što je i sezona grejanja prošla, govori o tome da je EPS pred kolapsom i zato će država posegnuti za poskupljenjem struje kako bi, preko leđa građana, prebacila svoju nesposobnost i nestručnost.

S obzirom na činjenicu da ćete biti poslanik u narednom sazivu Skupštine, da li ćete deo pažnje usmeriti i prema nezaposlenima, posebno osobama koje su ostale bez posla, jer nezaposleni su praktično nevidljivi za državu, pa i socijalno okruženje?

– Udruženi sindikati Srbije Sloga i ja lično, čim to bude bilo moguće podnećemo Skupštini na usvajanje predlog novog Zakona o radu, na kome smo radili zajedno sa našim partnerima iz Centra za dostojanstven rad i Olof Palme centra. To je Zakon koji se pre svega bavi zaposlenima, odnosno radnikom, ali u velikom delu i nezaposlenima. Siguran sam da bi usvajanjem takvog zakona nezaposlenost pala na minimum, tako da bi i nezaposleni mnogo lakše dolazili do posla, a isto tako bi mnogo teže ostajali bez posla.

Moj rad u Skupštini kao poslanika iz redova radnika, biće isključivo usmeren na usvajanje Zakona o radu koji će radnika vratiti u centar zakona, ali i njegovo dostojanstvo. To je, uostalom i moja lična misija kao jedinog predstavnika radnika u budućem sazivu parlamenta.

Koji bi bio poželjan smer domaće ekonomije i monetarne politike?

– Poljoprivreda, energetika i reindustrijalizacija moraju biti budućnost Srbije. Mi smo davno postali zemlja jeftine radne snage i sumnjivih stranih investitora. Taj model neoliberalnog kapitalizma se pokazao kao izuzetno loš.

Moramo više ulagati u poljoprivredu i otvarati nove zemljoradničke zadruge, u svakom gradu i opštini i motivisati poljoprivrednike da sve svoje proizvode prodaju državi po garantovanim cenama. Moramo ponovo otvarati neke od zatvorenih fabrika koje bi radile pre svega za državu.

Da li bi minimalna zarada od 450 evra ispratila cenovni rast?

Isto tako moramo olakšati i poslovanja poslodavcima, kroz smanjenje poreza i doprinosa. Moramo raditi na reviziji obaveznog zdravstvenog osiguranja i minimalne zarade, i to za početak u visini od 450 evra.

Smanjenje sive zone i uvođenje novčanih, u legalne tokove je nešto za šta se moramo svi zalagati. Takođe, zalagaćemo se da obavezni zdravstveni pregledi budu dva puta godišnje na koje će poslodavac o svom trošku slati zaposlene, čime će se puniti budžet zdravstva, ali i zbog preventive i obaveznih zdravstvenih pregleda smanjiti pritisak na zdravstveni sistem.

Država, poslodavci i sindikati moraju biti

socijalni partneri

Nismo za populizam. Država, poslodavci i sindikati moraju biti socijalni partneri i jedino takav partnerski odnos može doneti dobrobit za sve građane Srbije, a pogotovo za radnike za koje se mi kao sindikat svakodnevno borimo – rezimira diplomirani ekonomista i predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, Željko Veselinović, poslanik u budućem sazivu Skupštine Srbije.