12/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • MIHAJLOVIĆEVA: NE PLANIRAMO RESTRIKCIJE, NIJE DONETA ODLUKA O POVEĆANJU CENE STRUJE ZA PRIVREDU
prof-dr-Zorana-Mihajlovic-ministarka-za-energetiku-u-Smederevu-26-08-2022. FOTO Ministarstvo energetike i rudarstva Beograd Objektiva.rs Valjevo

MIHAJLOVIĆEVA: NE PLANIRAMO RESTRIKCIJE, NIJE DONETA ODLUKA O POVEĆANJU CENE STRUJE ZA PRIVREDU

Autor 28/08/2022

Prema informacijama Ministarstva rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike izjavila je da ne postoje planovi restrikcija električne energije za domaćinstva, niti je Vlada donela odluku o povećanju cene struje za privredu, kao i da je plan države da obezbedi veću proizvodnju električne energije.

Restrikcija nije bilo ni u decembru kada je EPS bio na korak od kolapsa, pa ih neće biti ni sada. Naš plan nisu restrikcije, nego da se borimo za elektroenergetski sektor i da povećavamo proizvodnju struje i nabavimo nedostajuće količine električne energije, što i radimo kroz uvoz uglja i struje, i da štedimo. Da uradimo sve da EPS proizvodi više struje i da manje trošimo za uvoz,” rekla je ministarka Mihajlović, navodeći da je u četvrtak uvezeno osam odsto ukupne potrošnje, a tokom zime će biti i više, rekla je ona u Smederevu, gde je obišla radove na izgradnji rezervoara za skladištenje nafte i naftnih derivata.

Mihajlovićeva je rekla da je nemoguće davati procene koliko će nam novca biti potrebno do kraja marta za nabavku struje, s obzirom na cene na tržištu koje se povećavaju gotovo svakodnevno.

Sigurno je da će nam biti potrebno mnogo više od procenjenih 3,5 milijardi. Nije pitanje hoće li biti struje, već po kojoj ceni, jer je cena struje 702 evra za megavat-čas, cena gasa je 3.200 evra. Razgovaramo i sa Mađarskom i sa Azerbejdžanom o nabavci struje po povoljnijim cenama do kraja marta“, rekla je Mihajlovićeva.

Odgovarajući na pitanja novinara o povećanju cene struje za privredu, rekla da Vlada nije donela nikakvu odluku o tome.

Kod nas je trenutna cena za privredu, za komercijalno snabdevanje, 75 evra po megavat-času, u Evropi između 540 i 640 evra, što znači da je oko osam puta jeftinije kod nas, što nije održivo, i razmatramo, zajedno sa EPS-om, da li će i u kom periodu doći do povećanja, ali odluka svakako još nije doneta“, izjavila je ministarka, Zorana Mihajlović.

foto – Ministarstvo energetike i rudarstva