30/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • PREGLED ‚‚MIROSLAVLJEVOG JEVANĐELJA”
Valjevo Miroslavljevo jevandjelje stara retka knjiga Narodni muzej Beograd

PREGLED ‚‚MIROSLAVLJEVOG JEVANĐELJA”

Autor 07/02/2022

Početkom meseca Ministarstvo kulture oformilo je ekspertsku radnu grupu za pregled kodeksa „Miroslavljevog jevanđelja“, stare i retke knjige od izuzetnog značaja.

U sastavu su priznati domaći stručnjaci iz domena proučavanja srpskog rukopisnog nasleđa: profesor dr Đorđe Trifunović, akademik Jasmina Grković Mejdžor i profesor dr Viktor Savić, viši naučni saradnik iz Instituta sa srpski jezik, SANU.

Radna grupa će pregledati rukopis Miroslavljevog jevanđelja i utvrditi redosled i kontinuitet teksta i o tome pripremiti Izveštaj za nadležno Ministarstvo kulture i informisanja. Pregled rukopisa Miroslavljevog jevanđelja biće obavljen u skladu sa Stručnim uputstvom o uslovima čuvanja i izlaganja Miroslavljevog jevanđelja koji je usvojila Narodna biblioteka Srbije.

Podsećanja radi, Miroslavljevo jevanđelje čuva Narodni muzej u Beogradu, osim lista 166. koji je u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu.

Jevanđelje je pisano na staroslovenskom jeziku uz rašku ortografiju. Po sastavu je jevanđelistar, bogoslužbena knjiga koja ima delove četiri jevanđelja. Tekst Jevanđelja je pisan perom u dve kolumne, mrkom i crnom bojom, a većina naslova crvenom. Sadrži 296 minijatura crtanih perom, potom obojenih četkicom i ukrašenih zlatom. Kožni povez Jevanđelja nije prvobitan, verovatno je iz XIV veka, pretpostavka je da je preuzet sa nekog drugog rukopisa.

Jevanđelje je 1979. godine proglašeno za kulturno dobro od izuzetnog značaja, dok je u junu 2005. godine, Miroslavljevo jevanđelje upisano na listu UNESKA Pamćenje sveta.

Narodna biblioteka Srbije, koja je matična ustanova za zaštitu stare i retke knjige, propisala je da Miroslavljevo jevanđelje može biti izlagano samo deset dana tokom jedne godine.