30/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Ub nagradio najuspešnije sportiste

Ub nagradio najuspešnije sportiste

Autor 30/04/2023

Svečanom akademijom održanom u Kulturnom centru u organizaciji Sporstkog saveza dodeljene su nagrade za najuspešnije sportiste Uba u 2022.godini.

U velikoj konkurenciji uspešniha za najbolju sportistkinju proglašena je Bojana Ćelić, odbojkašica OK Ub, dok je za najboljeg sportistu proglašen golman Jednistva Ivan Jovanović. Najbolji sportski kolektiv u protekloj godini je Rukometni klub Ub, a za najboljeg trenera proglašen je Aleksandar Karišik, trener ubskih odbojkašica.

Rukometni klub UB- najuspešniji kolektiv u 2022.godini

Takođe su uručene i brojne nagrade i priznanja za uspešne sportiste iz raznih sportova, a zanimljivo je da su uručena i posebna priznanja posthumno za istaknute sportiste i sportske radnike. Nagrade su uručili Darko Glišić, predsednik Opštine Ub, Davor Štefanek, proslavljeni rvač i predsednik Sportskog saveza Srbije, Jovan Šurbatović, generalni sekrertar FSS, i Jovan Knežević, šef kabineta Ministra sporta Jovana Gajića.

Imajući u vidu da Sportski savez Uba postoji tek pet godina pitali smo Nebojšu Živanovića, predsednika Saveza šta je urađeno do sada, imajući u vidu da je Ub postao uvažena i priznata sportska destinacija u Srbiji?

Sportski savez opštine Ub je osnovan 2018.god. a bavi se, pored unapređenja, i očuvanjemtradicije ubskog sporta. U Savez je učlanjeno preko 50 sportskih udruženja, od kojih su skoro
75% fudbalski klubovi. Pored osnovnih delatnosti, Savez blisko sarađuje sa lokalnom samoupravom po pitanju unapređenja sportske infrastructure i podizanju svesti o važnosti bavljenja sportom od najranijeg uzrasta, preko školskog sporta, amaterskog sporta, bavljenja sportom u seoskim sredinama, pa sve do profesionalnog bavljenja sportom. Takođe Savez aktivno pomaže lokalnoj samoupravi u izgradnji i rekonstrukciji sportskih terena po celoj opštini
i organizuje razna sportska dešavanja u saradnji sa nadležnim ministarstvom, nacionalnim sportskim savezom i lokalnom samoupravom.”

Nebojša Živanović- predsednik Sportskog saveza Ub

Koliko je udruženja na spisku Sportskog saveza Uba?
Na Ubu ima 52 sportska udruženja koja se takmiče u 11 različitih sportskih disciplina. Pored muških, postoje dva ženska kluba, sedam mešovitih i jedno sportsko udruženje za osobe sa
invaliditetom. Interesantno je što postoji i fudbalski klub za koji nastupaju samo pripadnici romske populacije.
Samo od 2018.god. lokalna samouprava je nadgradila i rekonstruisala kompletan kompleks SRC “Školarac’’, izgradila fudbalski teren sa veštačkom travom koji nosi ime jednog od najboljih svetskih trenera u istoriji, sportska igrališta u OŠ Milan Munjas, igralište na Šepkovcu. Igrađeno je preko 10 dečjih igrališta, Aqua park, Avantura park na Šepkovcu i mini Avantura park na SRC Školarac, zatvoreni bazen, oko 10 igrališta za male sportove u selima širom opštine.
Sportska hala Ub postala dom odbojkaških šampionki, rukometaša, košarkaša, fudbalera, džudista, kikboksera, pa da je Opština Ub odlučila da izgradi prostor u kom će moći rekreativci da se bave sportom tokom zimskog perioda. Tako je 2021.god. izrađena Balon hala u sklopuSRC Školarac.
Na SRC Školarac se nalaze i dva fudbalska terena sa veštačkom travom, fudbalsko igralište sa prirodnom travom, rukometno igralište, atletska staza, dva teniska terena, dva košarkaška terena,
odbojkaški teren, teren za odbojku na pesku, mini pič teren za mali fudbal, dečije igralište, mini Avantura park i ubski Muzej fudbala, koji je svojevrstan hram ,,najvažnijoj sporednoj stvari na svetu’’. posvećen je petorici fudbalskih velikana koji su proslavljali ime našeg grada svuda u svetu.
Pored SRC Školarac, na Ubu se nalazi i Sportski centar porodice Matić koji ima dva fudbalska terena, modernu teretanu i terene za male sportove.

Kako ste uspeli za kratko vreme da izađete na mapu mnogobrojnih sportova i organizaciju značajnih takmičenja?
Pored svih terena koji se na Ubu nalaze, postoje i mesta koja su predviđena za lov i ribolov, tako da je Ub idealno mesto za sportski turizam, ma kojim sportom da se bavite. Na Ubu je sve podređeno sportu tako da se na sportskim terenima mogu naći Ubljani svih
uzrasta, od onih najmlađih koji svoje prve korake prave na jednom od najvećih dečijih igrališta u Srbiji, pa do onih najstarijih koji vreme provode na šetalištu pored reke. U poslednjih 10 godina izgrađena moderna sportska infrastruktura pa se rezultati već uveliko vide po organizovanju raznih sportskih manifestacija. Neke manifestacije su postale i tradicionalne, kao što su Seoske igre Sportskog saveza Srbije, a Ub je imao i čast da bude domaćin republičkog finala Seoskih igara gde smo ugostili osam ekipa iz cele Srbije. Po izjamava učesnika, to je bilo najbolje organizovano finale do sada i u najboljim uslovima.
Ubljani su navikli i na letnje turnire u malom fudbalu na Školarcu, gde se okuplja veliki broj ekipa iz okolnih opština. Prošle godine Sportski savez je bio organizator finala baraza Opštinske lige Ub, koja ima najveći broj ekipa u najnižem rangu takmičenja od svih regiona FSS. Finale je organizovano u noćnom terminu, pod reflektorima pred oko 1500 gledalaca, naravno uz televizijske kamere, pa je napravljen spektakl koji nije viđen do sada ni na jednoj utakmici opštinske lige. Ove godine ćemo ponovo organizovati finale, a sigurni smo da će biti veći spektakl nego prošlogodišnji. Organizovana su i razna međunarodna takmičenja u manje popularnim sportovima i pokazali smo se kao odlični promoter, s obzirom da je sve više zainteresovanih da takmičenja organizuju baš kod nas. Ugostili smo reprezentacije Srbije i Italije u futsalu i ženskoj odbojci, finale KUP-a u odbojci za muškarce i žene, finale KUP-a Centralne Srbije u rukometu, prvenstvo Srbije za pionirke u odbojci, nacionalni šampionat u obaranju ruku i u mačevanju, mečeve za
nacionalnog prvaka u profi boksu, organizovali smo republičko finale “Seoskih igara Sportskog saveza Srbije”, za koje kažu da je najbolje organizovano od početka ove manifestacije u organizaciji Sportskog saveza Srbije. Inače, svake godine organizujemo i opštinsko takmičenje pa su kod nasi “Seoske igre SSS” prerasle u tradicijinalnu manifestaciju. S obzirom da su kod nas dostupni i izuzetni smeštajni kapaciteti, na ulicama Uba često možemo sresti reprezentativce u odbojci i fudbalu, koji su prepoznali kvalitet i odlične uslove za rad u našem gradu.”
Zanimljivo je istaći da predsednik Sportskog saveza opštine Ub Nebojša Živanović, i ceo tim koji je okupio, od Upravnog i Nadzornog odbora i generalnog sekretara, radi ovaj zahtevan, ali veoma važan posao radi volonterski- isključivo u interesu sporta i sportista. Poučan primer za mnoge druge veće sportske sredine.