22/09/2023
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • PROFESORI TEHNIČKE NA SEMINARU PROGRAMA ERAZMUS+
Tehnička škola Valjevo Erasmus+ Turska Antalija seminar Nasilje na Internetu Objektiva.rs

PROFESORI TEHNIČKE NA SEMINARU PROGRAMA ERAZMUS+

Autor 31/05/2022

Profesori srednje Tehničke škole iz Valjeva, od 15. do 24. maja, učestvovali su na seminaru “Nasilje na Internetu” priređenom u Antaliji u Turskoj, u okviru projekata programa Erazmus Plus.

Erazmus+ promoviše priznavanje i vrednovanje stečenih kvalifikacija u obrazovanju, otvoreni pristup obrazovnim materijalima, dokumentima i medijskim sadržajima koji nastaju u finansiranim projektima i šire, kao i međunarodnu dimenziju aktivnosti, višejezičnost, jednakopravnost i inkluzivni pristup obrazovanju.

Provođenje vremena u drugoj zemlji radi učenja, odnosno usavršavanja i rada trebalo bi da postane standard, kao i poznavanje dva strana jezika, pored maternjeg. Na taj način Program značajno doprinosi održivom razvoju, kvalitetnijim radnim mestima i socijalnoj koheziji, podstiče inovacije i premošćavanje jaza u znanju, veštinama i kompetencijama u Evropi, napominje profesorka nemačkog jezika u Tehničkoj školi Valjevo, Dušica Rajevac.

“Naša škola je po prvi put imala priliku da učestvuje u jednom ovakvom projektu. Naš partner i domaćin je bila akademija Čekdev iz Antalije,sa kojom smo zahvaljujući našim prijateljima iz školskog centra u Istanbulu, započeli saradnju 2019. godine.

Zbog pandemije korona virusa i nemogućnosti putovanja, prvi projekat odobren je u decembru 2021. godine. Isti je realizovan u maju 2022. godine.

Profesori valjevske Tehničke škole na seminaru u Turskoj

Desetodnevni program za polaznike pripremila je Gulnur Aktekin, predstavnica akademije, imao je za temu nasilje na internetu. Stručni deo seminara vodila je psiholog Seda Moraligil. U programu je učestvovalo pet predstavnika naše škole: direktor Branko Goloskoković i profesori Nebojša Branković, Kaća Vićić, Aleksandra Gavrić i Dušica Rajevac.

“Nasilje na internetu odvija se putem digitalnih uređaja, kao što su mobilni telefoni, kompjuteri i tableti slanjem, postavljanjem ili deljenjem negativnog, štetnog, lažnog i podmuklog sadržaja o nekome. Najčešća mesta na kojima se dešava nasilje na internetu su društvene mreže, kojima mladi mogu da pristupaju i bez nadzora roditelja.

 Negativni efekti nasilja na internetu mogu biti: anksioznost, depresija, smanjena aktivnost, osećaj izolacije, promene u navikama ishrane i spavanja, smanjeno samopoštovanje, izostajanje iz škole, gubitak interesovanja za hobi i druge aktivnosti, korišćenje droge i alkohola, povlačenje…

Na ovom seminaru kroz predavanja i radionice objašnjeno je i definisano nasilje na internetu i navedene njegove vrste.

Iskustva stečena ovom obukom omogućiće nam da prepoznamo znake nasilja na internetu, da bolje razumemo i naučimo strategije u cilju sprečavanja nasilja, znamo psihičke i fizičke posledice koje se mogu dogoditi kod osoba izloženih nasilju na internetu.

Učesnici seminara će u narednoj školskoj godini organizovati radionice za nastavnike, učenike i roditelje, jer je prevashodni cilj da učenici nauče šta je nasilja na internetu i zašto je pogrešno, da budu svesni psihičkih i fizičkih posledica, koje su rezulatat nasilja na internetu.

Škola, pored roditeljskog doma, treba da bude mesto na kom se učenik oseća bezbedno i sigurno, gde će imati osobe od poverenja kako među vršnjacima, tako i među profesorima.

Zadatak nastavnika je da naprave atmosferu tolerancije na času, razvijaju socijalne veštine kod učenika, uvrste internet i društvene mreže u plan časa da bi pokazali pozitivne strane korišćenja istih i da sa roditeljima prate razvoj i ponašanje tinejdžera, prepoznaju žrtvu i zajedničkim snagama pomognu joj da se suoči sa ovim problemom kako bi ga što pre i što bezbolnije rešila,” naglašava profesorka, Dušica Rajevac.

Pored stručnog dela, program je obuhvatio i posetu znamenitosti, tako da su učesnici posetili drevni grad Side, vodopad Duden i kanjon Gujnuk.

Inače, Erazmus+ je jedan od najvećih programa Evropske unije, nastao 2014. godine, koji finansira projekte mobilnosti i saradnje u oblasti obrazovanja, obuka mladih i sporta. Srbija je punopravna članica programa Erazmus+ od 2019. godine i ima status treće zemlje pridružene Programu, što znači da ustanove i organizacije iz Srbije mogu da se prijavljuju za sve vrste projekata u ulozi koordinatora i partnera, kao i države članice Evropske unije. 

Opšti cilj Programa je da, putem celoživotnog učenja, podrži obrazovni, profesionalni i lični razvoj pojedinaca u oblasti obrazovanja, obuka, omladine i sporta.