13/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Veselinović: Bezbednost radnika mora biti prioritet, tražimo odgovornost
predsednik-Udruzenih-sindikata-Srbije-Sloga-Zeljko-Veselinovic-u-Valjevu-Foto-Dragan-Krunic Objektiva.rs

Veselinović: Bezbednost radnika mora biti prioritet, tražimo odgovornost

Autor 19/10/2023

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, reagovao je na tragediju koja se odigrala u obrenovačkoj fabrici “Mei Ta”.

Izražavam najdublje saučešće porodici preminulog radnika G. C. i želim brz oporavak radniku D. L. koji je u kritičnom stanju prevezen u bolnicu“, izjavio je Veselinović.

“Očekujemo hitnu reakciju nadležnih institucija, kao što su inspekcija rada, da objasne građanima Srbije kako je došlo do ove tragedije i ko snosi odgovornost za nju. U saopštenju kompanije Mei Ta Europe, tvrde da se ovakav akcident nije desio u drugim zemljama gde posluju. Postavljam pitanje: Koju tehnologiju oni koriste u Srbiji? Da li je, pored eksploatacije jeftine radne snage, žrtvovana i bezbednost naših radnika? Pozivam sve nadležne organe i Ministarstvo rada da preduzmu hitne mere kako bi se obezbedili adekvatni uslovi za rad našim radnicima u stranim kompanijama, kažnjavanje i sankcionisanje, posebno kineskih kompanija, i da se garantuje bezbednost svakog radnika u Srbiji”, kaže Veselinović.

Sloga: Nastavak agonije i ucene radnika – pročitajte OVDE

Veselinović je posebno naglasio da je za ovakve akcidente najodgovornija aktuelna vlast koja godinama unazad sve više podilazi stranim investitorima, subvencionišući ih sa milionima evra, kao i kompaniju “Mei Ta” gde je bezbednost radnika upitna, a posebno zbog brojnih žalbi na bezbednost zaposlenih u svim kineskim kompanijama koje posluju u našoj zemlji.

USS Sloga podseća: “U fabrici Mei Ta Europe, u pogonu Barić kod Obrenovca, 18.10.2023. godine, oko 2 časa ujutro dogodio se teški akcident, usled kojeg je radnik star 43 godine nastradao, dok je drugi, star 22 godine, teško povređen. Grupacija Mei Ta Europe zapošljava 3.000 ljudi u Srbiji, bavi se proizvodnjom delova za auto industriju i već je bila u žiži javnosti zbog nepropisnog odlaganja opasnog otpada kod Obrenovca.”