13/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Nastavak saradnje Japana i Srbije na projektima u oblasti energetike i zaštite životne sredine
Valjevo-vesti-Objektiva.rs-FOTO-Emilija-Jovanovic-Ambasador-Japana-Imamura-i-ministarka-energetike-Dedovic-31-07-2023

Nastavak saradnje Japana i Srbije na projektima u oblasti energetike i zaštite životne sredine

Autor 31/07/2023

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se danas sa novim ambasadorom Japana u Republici Srbiji Akirom Imamurom sa kojim je razgovarala o zajedničkim projektima u oblasti energetike i zaštite životne sredine.

Ministarka Đedović poželela je ambasadoru Imamuri dobrodošlicu i prijatan boravak u Republici Srbiji, zahvalila se Japanu na podršci koju pruža Srbiji u 140 godina dugoj istoriji bilateralnih odnosa i istakla da veruje u uspešan nastavak saradnje dve zemlje.

„Energetika zauzima važno mesto u saradnji naše dve zemlje, posebno kad govorimo o izgradnji postrojenja za odsumporavanje u termoelektranama „Nikola Tesla“ A i B, projektu koji će umnogome doprineti umanjenju uticaja ovog postrojenja na životnu sredinu i kvalitet vazduha. Zahvalni smo japanskoj vladi i agenciji za međunarodnu saradnju (JICA) na finansijskoj i ekspertskoj podršci i nadamo se da će energetski sektor biti jedna od najvažnijih oblasti u kojim ćemo produbljivati našu saradnju, o čemu ćemo uskoro razgovarati u Tokiju tokom naše planirane posete“, rekla je Đedović.

Ona je istakla da je Japan je jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbije i da su odnosi dve zemlje intenzivirani nakon istorijske posete nekadašnjeg premijera Šinza Abea 2018. godine Beogradu, kao i da su od tada kroz Inicijativu za Zapadni Balkan realizovane značajne japanske investicije u Srbiji. Ministarka Đedović je navela da postoji potencijal za dalje unapređenje ekonomske saradnje u procesu energetske tranzicije, gde su japanske kompanije već iskazale interesovanje za saradnju na razvoju energetske infrastrukture, kao i u sektoru obnovljivih izvora energije.

Ambasador Imamura ukazao je na višegodišnje kvalitetne odnose dve zemlje i istakao spremnost Japana da prenese znanje i iskustvo Srbiji u energetskoj tranziciji i zaštiti životne sredine.

On je rekao da je planirana poseta ministarke Đedović Japanu veoma važna jer će podstaći saradnju dve zemlje u oblasti energetike i pomoći prepoznavanju novih  mogućnosti za saradnju.

Na sastanaku je instaknuto da je Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) zainteresovana za saradnju na projektu izgradnje RHE Bistrica i da se uz pripremu studije o uticaju na životnu sredinu, studije opravdanosti i projektovanje razgovara i o mogućnostima finansiranja ovog za domaći energetski sektor kapitalnog projekta, navedeno je u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.