25/06/2024
Najnovije vesti
Skupstina-Grada-Valjeva-fb.jpg

USVOJEN BUDŽET VALJEVA ZA NAREDNU GODINU

Autor 30/11/2022

Na današnjoj sednici Skupštine grada Valjeva, usvojena je Odluka o budžetu grada Valjeva za 2023. godinu.

Odluku o budžetu za narednu godinu je obrazložio rukovodilac Odeljenja za finansije, Željko Tabašević.

“Na prihodnoj strani budžeta, ukupna javna sredstva za narednu godinu su povećana za 40 miliona, tako da sada iznose iznose 4.680.233.000 dinara. Najveći deo prohoda planiran je od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke u iznosu od 2.383.487.000 dinara. Prema Zakonu o budžetskom sistemu, budžet je programski i troši se prema 17 predviđenih stavki.
Stanovanje, urbanizam i prostorno planiranje, planiran je iznos od 12, 7 miliona; komunalne delatnosti 545, 6 miliona; lokalni ekonomski razvoj 103, 1 milion; razvoj turizma 59,8 miliona; poljoprivreda i ruralni razvoj 122,3 miliona; zaštita životne sredine 142 miliona; organizacija saobraćaja i saobraćajne infrastrukture 811, 1 milion; predškolsko vaspitanje 750, 6 miliona; osnovno obrazovanje 236,1 milion; srednje obrazovanje 10,3 ; socijalna i dečja zaštita 301, 4 miliona; zdravstvena zaštita 34,4 miliona; razvoj kulture 299,1 milion; razvoj sporta i omladine 297,6 miliona; opšte usluge lokalne samuoprave 775, 4 miliona; lokalna samouprava 55,8 i energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije 58,1 milion dinara”, obrazložio je Tabašević.

Gradonačelnik grada Valjeva, Lazar Gojković, zaključio je raspravu o budžetu i naglasio da je budžet grada Valjeva za narednu godinu pre svega realan, da su ispoštovani predlozi svih budžetskih korisnika, kao i smernice Ministarstva finansija.

“Pre svega, budžet grada Valjeva za narednu godinu je razvojni i socijalni. Razvojni, jer je u njemu planirana realizacija velikog broja projekata, koji će unaprediti život građana Valjeva, a socijalni, jer su u velikom obimu planirana izdvajanja, pre svega finansijska, sa ciljem da bi se pomogle ugrožene kategorije stanovništva.
Ako prođemo kroz programske aktivnosti i krenemo od početka, u narednoj godini ulazimo u izradu Generalne regulacije Centar, planirana je i izrada planova za PGR za Popučke, ali i za Petnicu, Bujačić, Beloševac i jako važan plan zbog predviđenih ulaganja PGR Senjak. Kada govorimo o komunalnoj delatnosti, ovde imamo veća ulaganja i za Vidrak i za Vodovod, proširenje i rekonstrukcija vodovodne mreže, pored Žabara tu je i vodovodni pravac Beomužević – Pričević. Ulazimo u rekonstrukciju gradske pijace, tu su subvencije preduzeću Polet. Takođe, što se tiče Programa 3, bilo bi lepo da odemo i vidimo Industrijsku zonu, za šta smo takođe predvideli izdvajanja, Bizerba je skoro završila svoje proizvodne pogone , a i drugi investitor je započeo radove. Očekujem da ćemo nastaviti ulaganja u zonu i već smo konkurisali kod jednog fonda, ali ćemo konkurisati i kod ministarstava, mi smo tu predvideli sredstva za sufinansiranje. Same fabrike i investitori intenzivirali su i investicije države vezane za gasovod i očekivanja su da će do marta početi izgradnja gasovoda.
Što se tiče razvoja turizma, interesantan projekat, predvideli smo bike park na Divčibarama. Za narednu godinu 100 miliona za direktne subvencije poljoprivrednicima i ukoliko bude moguće da rebalansom dodamo još sredstava na poziciji poljoprivrede mi ćemo to učiniti. Kada je u pitanju ekologija, tu nam je pre svega potreban Plan kako bismo mogli da sprovodimo predložene mere. Što se tiče zaštite životne sredine, izdvojićemo 31 milion za Toplanu za izgradnju kontejnerske stanice u Novom naselju kao što smo to ove godine uradili u Suvoborskoj ulici. Kišna i fekalna kanalizacija takođe predviđena su sredstva. Insistirali smo kod Ministarstva zaštite životne sredine, da se produži rok za konkurisanje za zamenu kotlova. Tu imamo 103 prijave i zatražili smo da se ne vrati preostali novac, već da raspišemo još jedan konkurs koji će biti ubrzo raspisan. U narednoj godini tu je i subvencija za Vidrak za nabavku jednog kamiona smećara. U narednoj godini 100 miliona predviđeno je za rahabilitaciju ulica i 150 miliona za investiciono održavanje puteva. Trudićemo se da svaka MZ bude zastupljena”, rekao je gradonačelnik Gojković.

Prema njegovim rečima, nešto o čemu se mnogo pričalo, jeste rekonstrukcija stare Šeste škole u dva nova vrtića.

“Radovi su počeli 1. novembra i rok za završetak je osam meseci, očekujem da nakon toga više nećemo imati liste čekanja i liste neupisane dece. Više od 500 mesta i 21 nova prostorija. Značajno je ulaganje u rekonstrukciju toaleta u svim osnovnimm i srednjim školama. Predvideli smo i ulaganje u centralnu kuhinju. Kada je u pitanju socijalna zaštita, posebno bih izdvojio da smo opredelili sredstva za uslugu lični pratilac, tako da više dece na toj listi čekanja neće biti. Zdravstvena zaštita, 27 miliona za nabavku opreme, medicinskih sredstava, automobila za Dom zdravlja . 198 miliona za ustanove kulture , uradićemo terase i fasadu na Centra za kulturu, u toku je izgradnja zgrade depoa Arhiva. Kad je u pitanju sport i dečja infrastruktura, uradili smo ove godine 26 dečijih parkića, sada ćemo ih raditi u vrtićima, jer su postojeća tamo gde ih ima jako stara i improvizovana. Izdvojićemo sredstva za dalje opremanje hale General Svetomir Đukić. Za UFK Valis smo opredelili sredstva za sanaciju klizišta u SRC Petnica.

Enegetska efikasnost, tu je opredeljeno 51 milion dinara, Grad učestvuje sa 21 milionom za program energetske sanacije, a država sa 30 miliona. Tu već sada imamo 226 prijava i ponovo smo među prvim gradovima po broju prijavljenih građana za ovu uslugu. I to je jedan korak ka rešavanju problema aerozagađenja.

Ideja je da usvojimo i programe ustanova i preduzeća i da zaista krenemo napred već od 1. januara. Vrtić sa jedne strane, završetak Gerontološkog centra sa druge, još jedan su dokaz da Grad brine i o mladima i o starima“, zaključio je gradonačenik Valjeva, Lazar Gojković.