15/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • OBELEŽENO JE 90 GODINA AERO KLUBA VALJEVO

OBELEŽENO JE 90 GODINA AERO KLUBA VALJEVO

Autor 08/02/2023

Centralnom akademijom koja je održana u svečanoj sali Valjevske gimnazije obeleženo je 90 godina Aero kluba Valjevo.

U lepo zamišljenom i realizovanom programu uz učešće crkvenog kamernog hora “Emanuil”,i benda Lazara Avramovića, prisutni su imali priliku da preko video bima vide brojne fotografije do sada neviđene u javnosti, sa pionirskih početaka, ali i u godinama u kojima je valjevski Aero klub bio među najboljima na prostorima stare države.

Kao zlatne godine Aero kluba naveden je period 70-tih i 80-godina prošlog veka, kada je aerodrom Divci bio značajna karika sportskog avio saobraćaja, i kada je klub iznedrio mnogobrojne pilote, jedriličare, padobrance. Još uvek je neoboren rekord Dušana Miloševića, koji je pre gotovo 40 godina jedrio sedam sati i deset minuta.

Gotovo 25 godina Aero klub Valjevo je bio gotovo samo slovo na papiru. Agilnošću novog (starog) rukovodstva od 2019 godine aerodrom je ponovo oživeo. Krenule su obuke jedriličara, održavaju se skupovi modelara uz učešće mnogobrojnih zaljubljenika iz cele Srbije. Stigla je pomoć i Ministarstva odbrane za program obuke budućih jedriličara. Interesovanje je bilo veliko jer je obuka bila besplatna. U ovoj godini biće i novih akcija kaže predsednik kluba Slobodan Andrić, a posebno ističe:

“Povodom 90 godina postojanja Aero kluba Valjevo izdaćemo monografiju, jer je to veliki period, i mislim da je veoma važno da tu istoriju sažmemo, da je sačuvamo. Ne samo zbog Aero kluba, već zbog samog vazduhoplovstva, ali i grada Valjeva. Strpljivo sakupljamo materijal trudeći se da nešto ne preskočimo. Vazduhoplovstvo ne znači samo sesti i leteti. Pilot se ne stvara preko noći, to je jedan proces za koji treba i vremena i novca. Trenutno staro članstvo pokušava da obnovi svoje licence i dozvole i da nove, mlade ljude uvedemo u klub, da izvršimo obuke, i jednog dana nastaviti naš posao.”

Na samoj akademiji zabeleženo je prisustvo predstavnika grada, Vojnog vazduhoplovstva, pilota velikih kompanija od Er Srbije do fabrike Boing, pilota ratnog vazduhoplovstva Srbije, sportskih pilota iz cele Srbije…Viđeni su pozdravi i reči podrške od pilota sa Međunarodnih linija. Burno je pozdravljen i govor najstarijeg pilota u Srbiji Miroslava Mike Isakovića , koji je briljantno napravio paralele iz vremena svojih početaka 1953.godine i sadašnjosti. Prigodnim diplomama nagrađeni su svi zaslužni za uspehe Aero-kluba u dosadašnjem periodu.