28/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • JASNA PETROVIĆ NOVI DOKTOR NAUKA U VALJEVSKOJ BOLNICI

JASNA PETROVIĆ NOVI DOKTOR NAUKA U VALJEVSKOJ BOLNICI

Autor 10/12/2021

Lepe vesti stižu iz Opšte bolnice u Valjevu, dr Jasna Petrović uspešno je odbranila doktorsku disertaciju na Univerzitetu u Kragujevcu. Prava prilika da predstavimo najnovijeg doktora Medicinskih nauka u našem gradu i Opštoj bolnici.

“Za doktorske studije me je privukla jedna stalno prisutna radoznalost, i ona je bila pokretač nakon završene specijalizacije, a ukazala se prilika u projektu saradnje valjevske bolnice i Medicinskog fakulteta u Beogradu. Tražila sam temu koju mogu lepo da obradim, a sve uz veliku pomoć kolega iz Kragujevca sa katedre za fiziologiju kompletirala sam celu priču i započela kliničko istraživanje. Tema je bila “Povezanost vrednosti prokalcitonina i parametara oksidacionog stresa kod pacijenata sa sepsom”. Sepsa je jedan od vodećih uzroka smrti u svetu. Kardio-vaskularne bolesti, maligne bolesti i sepsa vode mrtvu trku u smrtnosti, jer pacijenti i u malignoj bolesti umiru od sepse, kao i u kardio-vaskularnoj bolesti takođe. Veliki broj naših pacijenata u toku lečenja ima sepsu, ona i u svetu predstavlja veliki izazov za doktore, stalno se revidiraju stavovi o njoj, a mi u Valjevu nemamo puno tih specifičnih biomarkera sa kojima možemo da pratimo tok. Jedan od relativno skoro uvedenih je prokalticonin, koji smo uveli u kliničku praksu, i prema njemu se usmeravaju antibiotici.

Imala sam sreću da je moj mentor, dekan dr. Vladimir Jakovljević klinički fiziolog, i da u Kragujevcu postoji laboratorija koja se bavi istraživanjem oksidativnog stresa i kardio-vaskularne fiziologije, a bili su u mogućnosti da urade analize markera i prooksidanasa , štetnih markera koji uništavaju naše ćelije. Istraživanje je obuhvatilo preko 100 pacijenata, a u Kragujevcu je urađeno 21.000 analiza. Te korelacije su dokazale povezanost između nivoa prokalcinotina koju mi u valjevskoj bolnici možemo da pratimo labaratoriski i markera oksidativnog stresa, i mi možemo da pratimo na osnovu toga i izvodimo zaključak o tome koliko anti-oksidanasa možemo da dodajemo u terapiji. Otvoreno je novo polje za nova istraživanja i nove načine kako pomoći pacijentima sa ovim problemima. Ja ne nameravam na ovome da stanem. Želja mi je da mojim radom privučem nekog od kolega u ovaj deo medicine, da se još neko afirmiše. Nadam se i daljoj saradnji u nekim daljim istraživanjima a već se i prave nove konekcije za uvođenje nekih novih metodologija kod pacijenata sa dužim boravkom u intenzivnoj nezi, jer se sepsa ne leči za tri dana”, kaže dr. Jasna Petrović. O daljim planovima je krajnje precizna.

“Imam otvorene ponude za odlazak iz Valjeva, ali o tome ne razmišljam. Mnogo lepog me veže za rodni grad, jako volim moje kolege i celokupan kolektiv sa kojim radim.”

A u valjevsku bolnicu dr. Jasna Petrović se zaposlila po završenim studijama 2002 godine i od prvog dana radi u službi anestezije, reanimacije i intenzivne nege. Nikada nije radila u drugoj službi, a anesteziju posebno voli jer je “najkompleksnija, najsveobuhvatnija, jer objedinjuje hiruški deo i internistički pristup”. Osećaj da vladaš celokupnom medicinom kod dr.Jasne Petrović i energija kojom nam je pričala o poslu kojim se bavi, samo dokazuju da posao koji radimo treba iskreno voleti. Kod nje je to i više nego očigledno. Čestitke za doktorku Jasnu uz nadu da će u narednom periodu njeno ime biti na prestižnim naučnim radovima iz ove oblasti.