17/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • SLIKE LJUBE POPOVIĆA NA VINAVEROVOM SVETU

SLIKE LJUBE POPOVIĆA NA VINAVEROVOM SVETU

Autor 29/09/2021

Grad Šabac i Fondacija Stanislav Vinaver obeležavaju 130 godina od rođenja Stanislava Vinavera. U čast velikog književnika i prevodioca, 28. i 29. septembra održali su manifestaciju pod nazivom Vinaverov svet, i tim povodom danas je u Narodnom muzeju Šabac otvarena izložba slika Ljube Popovića, iz legata Moderne galerije Valjevo.

Pored gradonačelnika grada domaćina, prisutne je pozdravio gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković. “Zahvalio bih se kolegi gradonačelniku Aleksandru Pajiću na gostoprimstvu i pozivu da predstavljam Grad Valjevo na otvaranju postavke. Ljuba Popović je jedan od najznačajnijih srpskih slikara i simbol Valjeva, te smo veoma ponosni što postoji Moderna galerija, koja čuva dela tako velikog umetnika. Drago nam je što nas umetnost spaja.“

Prilikom otvaranja izložbe iz legata Moderne galerije Valjevo, koja će u Narodnom muzeju Šabac trajati tri sedmice, skup je pozdravio i gradonačelnik Šapca, dr Aleksandar Pajić. “Velika je čast i privilegija imati u svom gradu izložbu dela Ljube Popovića koju će imati priliku da pogledaju svi naši sugrađani i posetioci grada. Šabac odiše kulturom i siguran sam da je ovo samo početak dobre saradnje. Dva grada imaju dobru saradnju, te sam uveren da ćemo u tom maniru nastaviti u budućnosti.”

Direktor Moderne galerije Valjevo, mr Vojislav Jovanović, na prigodnoj svečanosti otvaranja izložbe napominje da je reč o jedinstvenoj prilici jer su prikazana dela srž Ljubine umetnosti.
„Ovo je jedinstvena prilika da Šapčani vide pravog Ljubu Popovića. Izložena dela su biseri i srž njegove umetnosti. Ovo je prvi put da dela od dolaska u Valjevo, osim izložbe SANU, budu izložena u nekom drugom gradu. Moderna galerija u Valjevu ovom izložbom počinje jednu lepu budućnost i saradnju sa Muzejom u Šapcu“, naglasio je mr Vojislav Jovanović.