04/03/2024
Najnovije vesti
Kreativna radionica Pinokio udruženje Anđeli čuvari Valjevo Objektiva.rs deca foto privatna arhiva

UVEK NASMEJANI PINOKIJEVCI

Autor 01/04/2022

Poznato je da je 1. april Međunarodni dan šale. U nekim davnim vremenima ovaj dan bivao je baš veseo. U Kreativnoj radionici Pinokio u Valjevu svi su uvek raspoloženi i uz osmehe savlađuju ozbiljno gradivo.

Poklon za male Pinokijevce

Mališani iz predškolske grupe 1 u Kreativnoj radionici Pinokio danas su nasmejani i očito raspoloženi jer su crtali vesele klaune. Deca su sa svojim vaspitačima Vesnom Lazić i Ankom Radivojević uživala u današnjoj aktivnosti, praveći mašne za klovnove, igrajući se svetlim, živopisnim bojama.

U Kreativnoj radionici Pinokio uvek se čuju pesme za decu, igru prate dečji žagor i smeh. Prethodnih dana su se baš radovali jer je stiglo – proleće, pa su svoje aktivnosti prilagodili novom godišnjem dobu.

Budući prvaci, takođe iz predškolske grupe 1 Pinokio sedmicu na izmaku su posvetili biljkama. Tačnije, kroz različite aktivnosti, upoznavali su se i nadograđivali svoja znanja o vrstama biljaka, mestima gde koje vrste uspevaju, zatim o delovima biljaka i njihovoj važnosti za život ljudi i životinja. Deca su kroz priču “Pčelice iz senokosa” naučila o prirodnom đubrivu – kompostu,

Kreativna radionica Pinokio – mališani uče o biljkama

pažljivo slušali o mogućnostima dalje upotrebe ostataka hrane, kako da ih odlažemo, kao i čime da nahranimo biljke i šta im je sve potrebno za život. Savladali su pojmove hlorofil i fotosinteza. Ipak, najviše su se obradovali praktičnoj aktivnosti kada su sa svojim vaspitačicama sadili biljku i već danima prate koliko brzo raste. Planiraju da, čim bude lepo vreme, izađu u šetnju da bi sakupili listiće koje će presovati u vrtiću da bi napravili zajednički herbarijuma.

Mališani iz KR Pinokio su osmislili svoje ukrsno drveće

Za to vreme su deca iz starije vaspitne grupe sa svojim vaspitačicama Mirjanom Živanović i Sarom Jakovljević učili pesmu “Prolećne naredbe” da bi, potom, uz pomoć šarenih viljuškica otiskivali cvetove. Kroz igru i osmehe objedinili su metodiku razvoja govora, upoznavanja okoline i likovnog vaspitanja.

Mlađa vaspitna grupa je ilustrovala pesmu “Ljubičica” Stanka Rakite, uz pomoć svojih vaspitača Violete Jovanović, Verice Polić Milošević i Jovane Dobrivojević, čekajući prve dane proleća uz njegove vesnike.

Polaznici srednje vaspitne grupe, kod vaspitačica Sare Jakovljević i Mirjanem Živanović, priredili su program “Proleće je procvalo”. Uz pesmu i radost dobrodošlicu proleću ispunili su i svojom velikom vazom punom šarenih zumbula koje su sami napravili i neprimetno, uz igru i smeh, primenjivali metodike likovnog i muzičkog vaspitanja, razvoja govora, upoznavanja okoline, pri tome iskazujući sopstvena interesovanja i samostalne mogućnosti rada.

Foto – vaspitači iz Kreativne radionice Pinokio