19/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • DIGITALNI DETOKS “ISKLJUČI SE RADI POVEZIVANJA”
Valjevo valjevske planine Povlen

DIGITALNI DETOKS “ISKLJUČI SE RADI POVEZIVANJA”

Autor 09/12/2021

Informaciono – komunikacione tehnologije su postale obavezni segment svakodnevice, čak i suviše. Davno su otkriveni slučajevi zavisnosti od video – igrica, ali najnovija zdravstvena kriza je, pored ostalog, doprinela još većoj upotrebi IK tehnologije. Istraživanje iz septembra ukazuje da brojni srednjoškolci provode i po 40 sati nedeljno ispred ekrana.

profesor dr Biljana Rabasović Akademija strukovnih studija Valjevo foto Snežana Jakovljević Krunić
Profesor dr Biljana Rabasović

Podstaknute ovakvim stanjem, dr Biljana Rabasović, profesor za predmete iz oblasti Marketing i trgovina na Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija – odsek Valjevo, i master menadžer, Ivana Marković, asistenta za užu naučnu oblast Marketing i trgovina pripremile su istraživanje o tzv. digitalnom detoksu. Zaključci su više nego interesantni, promovisani na nedavno održanoj konferenciji u organizaciji Akademije i Turističke organizacije Valjevo uz cilj razvoja seoskog turizma jer upravo valjevske planine nude mogućnost isceljenja od digitalne zavisnosti uz aktivan odmor u zdravom prirodnom okruženju.

“Obimno istraživanje sprovedeno u osnovnim i srednjim školama u Srbiji u septembru ove godine pokazalo je da ne tako mali broj učenika provede i po 40 sati nedeljno ispred ekrana.

MA Ivana Marković

Sve su češći zdravstveni problemi: konstantan umor, poremećaj sna, anksioznost, depresija, smanjena pažnja, problemi sa pamćenjem i učenjem, smanjena interakcija sa ljudima, lošiji radni učinak…
Registrovani problemi poslednjih godina su i tzv. “tehno stres”, “nomofobija” (nelagodnost usled nemogućnosti da koristimo telefon zbog prazne baterije, nedostatka signala ili kada ga zaboravimo…), “FoMo” fobija (the fear of missing out) – teskoba i nelagodnost koja se javlja kada osoba na društvenim mrežama posmatra druge u situacijama koje njoj nisu dostupne (od igranja igrica do načina života i aktivnosti koje osoba sebi ne može da priušti).

Fenomen neprekidne dostupnosti, i pored neospornih koristi, počinje da narušava zdravlje i socijalne odnose ljudi. Korona i više boravka u kući, takođe su doprineli i svi su izgledi da će ove pojave samo napredovati,” navode Marković i dr Rabasović u svom istraživanju.

Pri tome, sagledavaju i uticaj IKT na kvalitet odmora jer činjenica je da poslovni razgovori i obavljanje radnih zadataka učestali i tokom godišnjeg odmora.

“Upotreba mobilnog telefona narušava i sam kvalitet odmora, pošto je narušena i sama suština odmora: beg (od svakodnevice) i traženje (različitosti, upoznavanje drugačijeg) jer turisti, iako radi odmora stvaraju veću distancu od mesta rada, ostaju u kontaktu sa svakodnevicom (posao, ukućani); na samoj destinaciji provode sate na telefonu umesto u kontaktu sa okruženjem, znamenitostima i ljudima.

Kao odgovor na sve pomenuto, poslednjih desetak godina u svetu se razvija tzv. “Digital free“ turizam ili turizam bez tehnologije koji se definiše kao “forma turizma gde su internet i mobilni signal onemogućeni ili limitirani”, pri čemu se turisti dobrovoljno lišavaju pametnih uređaja kako bi doživeli odmor na pravi način. Smatra se ključnim elementom wellnes turizma i turizma prirode. Odmor bez tehnologija naziva se još i digitalni detoks, on jača socijalne veze sa saputnicima, služi kao beg od svakodnevice i stresa.

Dobre rezultate pokazao je kod tinejdžera, porodica sa decom osnovnoškolskog uzrasta, parova, mladih, zaposlenih koji provode mnogo vremena pred ekranom, ali se koristi i kao vrsta tim bildinga od strane firmi, pri čemu zaposleni uspostavljaju kvalitetnije međuljudske odnose, što je jednako važno za uspeh u poslu kao i stručna znanja. Može biti dopunjen raznim programima kao što su meditacija, joga, radionice starih zanata, branje biljaka… Tamo gde priroda pruža mir, nisu neophodni brojni posebni programi.

Prema našem istraživanju, koje je realizovano na 260 ispitanika, polovina njih složila se da mobilni uređaji odvlače pažnju i negativno utiču na odmor i iskazala pozitivan stav prema odmoru bez tehnologija,” prvi je zaključak istraživanja obavljenog kod nas u septembru 2021. godine.

Valjevske planine

Digitalni detoks turizam beleži rast, a destinacije sa slabom internet i telekomunikacionom mrežom – sve poželjnije za odmor. U proteklom deceniji Mongolija beleži znatan priliv novčanih sredstava upravo od ovakvog vida turizma, sve su brojniji slični programi u Rumuniji, Sloveniji, Hrvatskoj, primećuju dr Rabasović i Marković.

“Digitalni detoks turizam procenjuje se kao inovativan turistički proizvod sa ozbilnjim potencijalom, imajući u vidu da se problemi zavisnosti od ekrana i mobinih uređaja postaju sve izraženiji i da raste briga za zdravlje kod savremenog čoveka.

U Mongoliji je ovaj vid turizma vlast postavila kao prioritet i beleži veliki devizni priliv. Odlike ovog vida turizma, u odnosu na seoski turizam su duži boravak, od dva – tri dana, ali i od tri nedelje, a u zavisnosti od programa, pa je i cena mnogo veća.”

Upravo potencijal Digitalnog detoks turizma može biti specifična baza razvoja seoskog turizma u valjevskom kraju,naznačavaju Marković i Rabasović.

Nedaleko od Valjeva

“Zbog činjenice da na obroncima valjevskih planina, dolinom reke Gradac i u nekim selima gde postoji registrovan smeštaj u seoskim domaćinstvima, imamo slabiju pokrivenost mobilnim signalom, mišljenja smo da ova domaćinstva upravo taj nedostatak mogu da iskoriste kao potencijal i resurs za ovaj vid turizma. Takođe, u ne malom broju ovih domaćinstava već nude, ili mogu biti u ponudi upravo elementi i motivatori digitalnog detoks turizma: šetnja, pešačenje i penjanje, branje lekovitog bilja i gljiva, uživanje u vidikovcima, učestvovanje u poslovima ili starim zanatima, degustacija tradicionalne hrane i pića. Priprema zdravije i biljne hrane za domaćine može biti i manji trošak, a često je prema zdravlju orijentisani turisti više cene od tradicionalnih obroka baziranih na mesu, kajmaku i pršuti…

Naravno, potrebna je ozbiljna promocija i upoznavanje potencijlnih posetilaca sa blagodetima koje boravak u prirodi bez tehnlogije pruža, jer kod nas ne postoji tražnja niti svest o blagodetima ovakvih “odvikavanja”. Upoznavanje domaćina važan je korak jer već postoje ponude u domaćinstvima sa potpunim uslovima (i uz dopunu aktivnosti) da se pozicioniraju ka novim ciljnim grupama kao ponude za digitalni detoks.

Planinsko selo valjevskog kraja

Domaćinstva ne treba da budu usamljena jer je potrebna podrška od strane turističkih organizacija i drugih aktera turitičkog sektora, a na konferenciji smo pokušali da ukažemo na potencijal ovog vida turizma za ruralni turizam valjevskog kraja.

Pošto u Srbiji nema programa ovakvog vida turizma, možemo biti prva turistička regija koja je ovaj turistički proizvod uvrstila u svoju ponudu, ili, koja ga već ima, ali samo treba da ga na adekvatan način promoviše.

Korisno bi bilo povremeno se zapitati da li sa mobilnim i pametnim uređajima mi postajemo manje pokretni i “manje pametni”. I za kraj, promotivni apel koji je koristila jedna od pomenutih destinacija i koji možda i najbolje opisuje suštinu koristi digitalnog detoks turizma glasi: “Isključite se da biste se ponovo povezali”.