17/04/2024
Najnovije vesti
Apoteka-7-jul-u-Valjevu.jpg dr Zoran Živković SPS Valjevo nema dežurnu apoteku

SPS: VALJEVO JOŠ UVEK NEMA DEŽURNE APOTEKE

Autor 03/08/2022

U Valjevu nema dežurne apoteke nakon 23 sata, tako da građani Valjeva, tokom noći, zbog hitne kupovine lekova moraju u Lazarevac ili Šabac, naveo je odbornik Odborničke grupe SPS – JS u gradskoj Skupštini, dr Zoran Živković, na danas održanoj konferenciji.

Dr Živković naglašava da tema današnjeg obraćanja nije pitanje političke borbe, ili animoziteta prema bilo kome, već samo javno apostrofiranje problem koji postoji već više godina i još uvek nije rešen.

“Očekivali smo da ćemo nakon isplaćene tri tranše dugovanja, imati dežurnu apoteku u Valjevu. Na žalost, i pored činjenice da broj obolelih od COVID-a se svakim danom povećava, da je na današnji dan blizu 7.000 novoregistrovanih dnevno, da je od početka godine do sada u gradu na Kolubari obolelo blizu 11.000 ljudi, uz apostrofiranje činjenice da naši najmlađi sugrađani obično imaju vitalne, zdravstvene problem u ranim jutarnjim satima, između dva i tri sata ujutru, mi još uvek nemamo dežurnu apoteku.

dr Zoran Živković SPS

Mislim da je ovo problem koji se mora rešiti u najskorije vreme jer evo, već se približavamo jeseni, približavamo se i zimi, za koju svi kažu da neće biti ni malo laka, a dozvolili smo da roditelji naših najmlađih sugrađana, po lekove moraju da idu u Lazarevac, ili u Šabac, kao najbliža mesta sa dežurnim apotekama“, rekao je član Odborničke grupe SPS – JS, dr Živković, uz pojašnjenje:

“Očekivali smo da će to pitanje koncesije, posle izmirenja duga, od strane Grada, biti rešeno i samim tim ćemo doći u povoljnu situaciju u gradu.

Problemi Apotekarske ustanove Valjevo, prema rečima njihovog direktora, počeli su još 2012. godine sa otvaranjem privatnih apoteka, kada državni sektor nije bio u situaciji da se prilagodi tržišnim uslovima poslovanja i kada su krenula dugovanja Apotekarske ustanove Valjevo koja su, u mesečnim okvirima, dostizala čak šest miliona dinara.

Ja sam svojevremeno bio zamenik gradonačelnika kada je, prvi put, to pitanje pokušalo da se reši i u tom trenutku, krajem decembra 2019. godine, dug Apotekarske ustanove Valjevo bio je blizu 89 miliona dinara.

Tada je formirana radna grupa, čiji sam u početku i sam bio član, a nakon mesec dana na novom radnom sastanku, dug je narastao na 137 miliona dinara, uz potraživanje 35 miliona, znači realan dug bio je preko 100 miliona dinara.

Tako da je to pitanje dugo odlagano jer se u pređašnjem sastavu očekivalo da će republički organi, kao nosioci uprave, najveći deo duga refinansirati, što je bila velika zabluda u koju smo sami upali i dozvolili da dug naraste na 107,2 miliona dinara koje su platili, de facto, građani ovog grada. Tako da pitanje koncesionara je pitanje koje nije od juče.

Mi smo i tada, pre tri godine, govorili, bio je aktuelan tzv. Aranđelovački model javno privatnog partnerstva, ali se postavljalo pitanje ko želi da uđe u čitavu tu priču, odnosno tražilo se da budu preuzeti svi kadrovi tadašnje Apotekarske ustanove Valjevo uz vraćanje najmanje polovine duga Apotekarske ustanove.

Sada smo u poziciji da je dug vraćen i današnja konferencija je samo podsećanje na realan problem koji postoji i koji je neophodno rešiti u što kraćem vremenskom periodu.

Ulazimo u zimu i najveću trpnju imaju najmlađi sugrađani jer, kažem kod njih se ta akutna stanja javljaju u jutarnjim satima, a putovanje prema Lazarevcu i Šapcu jesenas i zimus neće biti ni malo jednostavno”, rekao je dr Zoran Živković uz nadu da će navedeni veliki problem, da Valjevo nema dežurnu apoteku, hitno biti rešen.