19/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • LF: Potrebna hitna preventiva nasilja
Lokalni front Valjevo Objektiva.rs

LF: Potrebna hitna preventiva nasilja

Autor 11/05/2023

Lokalnog fronta Valjevo u saopštenju pod naslovom Da se ne dogodi u Valjevu nudi konkretne predloge svim društvenim akterima u Valjevu, radi preventivnog delovanja i hitnog suzbija nasilja, reagujući na tragične događaje koji su pogodili našu zemlju. Na žalost, kobna tragična dešavanja se i dalje događaju.

Muškarac (34) usmrtio bivšu devojku (26) juče u toku dana, u Ulici Jovana Subotića u Novom Sadu. Mediji saznaju da je imao zabranu prilaska.

Juče su pripadnici MUP u Somboru uhapsili 18-godišnjaka iz Sombora zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela ugrožavanje sigurnosti i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Sumnja se da je on na jednoj društvenoj mreži pretio da će doći u školu sa automatom, što je i usmeno ponovio. Određeno je zadržavanje do 48 sati nakon čega je, uz krivičnu prijavu, priveden tužiocu Osnovnog javnog tužilaštva u Somboru, navodi MUP.

Lokalni front predlaže: „Nužno je i neizbežno da se utvrdi odgovornost ljudi koji u državnom aparatu godinama primaju plate da bi predviđali i predupredili tragedije koje su Srbiju zadesile u prvim majskim danima.

Znamo da to, posle pune decenije urušavanja ustavnog, pravosudnog, školskog, zdravstvenog i gotovo svih drugih sistema neće ići brzo i lako. Proces otklanjanja dugogodišnjih devijacija u sistemu mogao bi potrajati godinama.

Lokalni front stoga predlaže da se u Valjevu, bez oklevanja i bez čekanja direktiva iz Beograda, započne dogovor o stvaranju štita za svu decu, ne samo za decu iz predizborne parole koja sada tako otužno zvuči.

Začetnik i nosilac ovog dogovora, bez obzira na sve, trebalo bi da bude Školska uprava Valjevo. Najvažniji partneri u dogovoru moraju biti sindikalne organizacije u prosveti; jedno od rešenja problema svakako je popravljanje materijalnog položaja i vraćanje ugleda profesijama koje prenose znanje mladima. Ne mogu se zaobići ni stručnjaci iz oblasti sociologije porodice, ugledni psiholozi i psihijatri. Najzad, postoje dobri primeri rešavanja sličnih problema u nekim državama Evrope koji bi možda poslužili kao pogodan uzor.

Ukoliko predlog Lokalnog fronta Valjevo bude prihvaćen, spremni smo da ponudimo i materijal koji bi detaljnije definisao buduće radnje i postupke u pripremi uslova za otvaranje dijaloga o ovako zahtevnoj temi. Naš jedini uslov je potpuna transparentnost čitave procedure priprema i sprovođenja dijaloga. To svakako podrazumeva objavljivanje punog sastava tela koje će voditi dijalog, podrazumeva direktne prenose sesija na stranici grada ili lokalnim televizijama i objavljivanje kompletnih ponuđenih materijala.

Lokalni front Va smatra da je konsenzus idealan način na koji će se donositi odluke. Ukoliko konsenzusa nema, objavljuju se kompletno svi ozbiljni predlozi, kako bi javnost grada bila upoznata sa njima. Ovo je jedini način da se, bar na trenutak, oslobodimo nasilja većine nad manjinom, oruđa koje se tako lako zloupotrebljava.

Lokalni front ne misli da u predloženom dijalogu treba da učestvuju predstavnici političkih subjekata, ali zato nudi način da sve stranke koje deluju u našem gradu pomognu u stvaranju atmosfere razumevanja, u izbegavanju govora mržnje i izjava koje otvoreno ili prikriveno pozivaju na nasilje.

Lokalni front predlaže da svi politički akteri u Valjevu potpišu sporazum kojim bi se obavezali da će izbegavati laži, klevete i uvrede u izjavama svojih funkcionera i saopštenjima, kao i objavljivanje uvredljivih sadržaja o političkim protivnicima i valjevskim novinarima što se u proteklim godinama neretko događalo.

I do ovog sporazuma valjalo bi doći konsenzusom. Lokalni font spreman je da ponudi i nacrt sporazuma i otvori diskusiju o daljem njegovom usavršavanju,“ navedeno je u saopštenju Lokalnog fronta iz Valjeva.