17/04/2024
Najnovije vesti
Zlata-Kocic-dobitnica-nagrade-Desanka-Maksimovic-16.-05.-2023.-godine-vesti-Valjevo-Trg-pesnistva-Foto-Dragan-Krunic-Objektiva.rs

Slavodobitnica Zlata Kocić u Valjevu – utočište u poeziji Desanke Maksimović

Autor 16/05/2023

Svečanost uručenja prestižne književne nagrade „Desanka Maksimović“ počela je Poetskim časom na Trgu pesništva u Valjevu, čemu je prisustvovala i ovogodišnji laureat, pesnikinja i prevodilac, Zlata Kocić.

Poetski čas na Trgu pesništva pripremili učenici i profesori Valjevske gimnazije

Nakon Poetskog časa Valjevske gimnazije, čiji su učenici, svojim izražajnim recitalima, zablistali i sinoć na svečanoj akademiji u Narodnoj biblioteci Srbije, pesnikinja i prevodilac, Zlata Kocić, za portal Objektiva.rs, povodom nagrade „Desanka Maksimović“ naznačava da ova književna nagrada nosi izuzetan značaj.

Posebno jer smo prošli krizu kada su pokušali da je blate. Ne može se tako, nije prirodno, neshvatljivo je. Druga nezgodna okolnost je ova nesreća koja je sve nas zadesila. I nagrada se dešava u ovom teškom trenutku, pa ne može čovek ni da se obraduje. Nekako, ne može“, naznačava slvodobitnica.

„Uopšte, to što se ja sada bavim njenim stihovima, na drugi način, mi je već pomoć. Tako da, Desanka Maksimović je naše veliko blago, mi rastemo sa njom. Svi znamo njene stihove napamet.

Imala sam sreće da je viđam. Dobila sam od nje tu potvrdu da me prihvatila kao pesnika, što je veoma značajno. Imali smo osnivanje Društva srpsko – ruskog prijateljstva,“ Zlata Kocić se priseća pojedinih, ličnih dragih momenata koje je doživela sa Desankom Maksimović.

„Znači mi njena poezija. Ona je ozbiljan i veliki pesnik, a ljudi je površno shvataju. To je velika poezija, a to što je ona tako pitka i jednostavna, samo je prednost. Ima duboku misao, duboku osećajnost. Takve motive, takvo bogatstvo. Veoma hrabra žena, potpuno je izuzetna i naša apsolutno najveća pesnikinja“, rezimira slavodobitnica Zlata Kocić, pri tome naglasivši da je srećna jer je njeno stvaralaštvo povezano sa imenom Desanke Maksimović.

U pogledu planova o ličnom stvaralaštvu, naznačava da joj predstoji obiman posao sabiranja ostvarenja, i poezije, prevoda i stručnih tekstova, decenijama objavljivanih u periodici i stručnim izdanjima, kao i da je nedavno prevela roman „Između psa i vuka“ ruskog pisca Sokolova koji živi u Kanadi.

Mislila sam da sam završila prevodilački rad, ali me korona naterala, pa sam prevela taj divan roman. Objavljen je u Književnoj zadruzi. To je „tvrd“ zalogaj, divan, genijalan autor. I planiram da završim Olgu Sedakovu, kao knjigu, imam već dosta prevoda, samo da još nešto dodam. Mogla bih i Jelenu Švarc. One su, u stvari moje vršnjakinje i moje sestre u stilu, u duhu, ja sam između njih – to su obe rekle. Već sam jednu Jeleninu knjigu davno prevela“, rekla je Zlata Kocić, dobitnih prestižne književne nagrade „Desanka Maksimović“ za portal Objektiva.rs prilikom boravka u Valjevu.

Zlata-Kocic-dobitnica-nagrade-Desanka-Maksimovic-16.-05.-2023.-Brankovina-vesti-Valjevo-Foto-Dragan-Krunic-Objektiva.rs
Zlata Kocić dobitnica nagrade “Desanka Maksimović” u Btankovini

Nakon divnog Poetskog časa koji su održali učenici Valjevske gimnazije na Trgu pesništva u Valjevu, u društvu sa organizatorom svečanosti Matičnom bibliotekom “Ljubomir Nenadović” iz Valjeva i predstavnicima pokrovitelja Grada Valjeva, položeno je cveća na grob Desanke Maksimović u Brankovini na 125. godišnjicu od rođenja naše velike poetese.