10/12/2023
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Sloga: Nastavak agonije i ucene radnika
Sindikat-Sloga-promocija-novog-Zakona-o-radu-u-Valjevu-Foto-Dragan-Krunic-Objektiva-rs.jpg

Sloga: Nastavak agonije i ucene radnika

Autor 09/10/2023

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” oštro osuđuju odluku Vlade Srbije o produženju ograničenja zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2026. godine.

“Ovo je nastavak agonije i ucene za sve radnike koji godinama rade na osnovu privremenih i povremenih ugovora. Mislimo na hiljade zaposlenih u javnim preduzećima i državnim ustanovama koji se ucenjuje životnom egzistencijom i neizvesnošću”, istakao je Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga”.

Prema Veselinoviću, aktuelna vlast koristi ovu politiku kako bi nastavila veštačku podršku svojoj vlasti, prisiljavajući radnike na mitinge i prikupljanje glasova.

On je posebno naglasio da nije iznenađen da ograničenje zapošljavanja ne važi za izabrana i postavljena lica u državnim organima i direktore javnih preduzeća i javnih agencija.

“Neshvatljivo je da radnici u zdravstvu i školstvu, kao i u javno -komunalnim preduzećima na teškim poslovima za kojima postoji stalna potreba, ne dobijaju stalni radni odnos. Istovremeno, na platnim spiskovima imamo ljude koji uopšte ne dolaze na posao, a sindikat dobija prijave o takvim slučajevima. Ovo je i pljačka građana kroz budžet Srbije, posebno kroz takozvano ‘Helikopter davanje’ uoči predstojećih izbora i čiji ceh upravo plaćaju ti radnici”, dodao je Veselinović.

Sindikat Sloga insistiraće na stalnom zapošljavanju neophodnih radnika koji sada rade po ugovorima nakon promene vlasti.

“Stranački paraziti moraju biti izbačeni iz Javnih preduzeća i ustanova i moraju odgovarati za svoje postupke, a radnici više ne smeju biti sredstvo političke manipulacije niti žrtve ucena koje ugrožavaju njihovu egzistenciju”, zaključio je predsednik Sloge i narodni poslanik Veselinović.

Napominjemo da se kao razlog produženja ograničenja zapošljavanja navodi Zakon o budžetskom sistemu koji stavlja limit rashoda za državne zaposlene na 10 posto BDP-a. Da bi se održali fiskalni limiti, Vlada smatra da je produženje kontrolisanog zapošljavanja opravdano, međutim, ono godinama unazad nije transparentno i podložno je zloupotrebi.”