19/04/2024
Najnovije vesti
Posao-po-meri-Katarina-Stanic-i-Mimica-Zivadinovic-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-za-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Ekonomsko osnaživanje i izazovi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom

Autor 09/12/2023

U organizaciji Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije tokom jeseni održane su prezentacije rezultata analize zakona iz domena zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Razgovaramo sa sugrađaninom o izazovima sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa invaliditetom.

Paneli u okviru projekta “Posao po meri – ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”, su održani u Valjevu, Nišu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu i početkom decembra u Beogradu. Pored ostalog, imali su za cilj mapiranje izazova sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, prvenstveno u oblasti zapošljavanja. Prezentaciju krajem septembra u Valjevu su pratili i predstavnici Udruženja obolelih od multipla skleroze Kolubarskog okruga iz Valjeva.

Našeg 53-godišnjeg sugrađanina, Stevana Novakovića, koji je 10 godina u invalidskoj penziji, pitali smo za svakodnevne izazove sa kojima se suočava obzirom da mu je oboljenje dijagnostifikovano 2010. godine.

“Na poslu sam primetio da “vučem” desnu nogu, da mi ispadaju stvari iz desne ruke, i onda sam otišao kod doktora. Sreća moja, pa sam naleteo na iskusnog neurologa dr Snežanu, ona je sada u penziji. Odmah je posumnjala na MS i izvadila likvor iz koštane srži i posle dve nedelje potvrđena je dijagnoza multipla skleroze.

Znao sam šta je to i, iskreno rečeno “ubilo” me u pojam. Ali, poslušao sam iskusnu osobu koja je tada vodila radionicu u Klubu osoba sa invaliditetom, Borku, ona je lekar po struci i rekla mi je da ne gledam Internet po tom pitanju, nikad. Video sam posle u Udruženju kako su prošli ljudi koji su se lečili preko Interneta. Veoma brzo su došli do kolica, kreveta… Za ovih 13 godina bolest napreduje, to je neizbežno. Ja to merim mojoj pokretljivošću, bez bicikla: ako sam 2010. godine mogao da pređem 15 kilometara, sada sam tu negde na 800 metara, kilometar. Znači, merim tako, ali sam još uvek na nogama.

Uslov za očuvanje su pretežno vežbe. Ne treba se predati i samo sesti u neku stolicu, već biti aktivan u nekim vežbama, bilo to vožnja bicikla, ili nešto drugo. U Klubu osoba sa invaliditetom ima mogućnost vežbanja, ima fizioterapeut koji radi sa članovima po potrebi, a možete i sami vežbati. Tako da je samoočuvanje mišićne mase i pokretljivosti jedan od preduslova za normalan, dugovečan život.  Ako se osoba preda MS-u, ako klone, to je kraj ako se zatvorite u četiri zida”, naglašava Novaković i dodaje da Klub osoba sa invaliditetom radi svakog radnog dana, od 8 do 16 sati, i održavaju različite vidove radionica: “Znači, tu mogu doći osobe sa invaliditetom iz bilo koje organizacije.”

Na pitanje kako se organizuje i sa ekonomskog stanovišta, kaže da mu je prethodni penzioni ček iznosio oko 21 hiljadu dinara.

“Mogu se kupovati razni suplementi i vitamini, ako lekar prepiše. Ja sam na leku koji Ministarstvo plaća, tako da idem svaki mesec u Klinički centar u Beograd u apoteku da preuzmem lek. To mi je nepojmljivo: da uzmem kutiju leka ja moram da idem u Beograd. Nije to samo za mene”, primećuje Novaković, i dodaje: “Tako da morate da izdvojite hiljadu dinara ako idete vozom, ili dve hiljade ako idete autobusom, to mi koji smo pokretni. A osobe koje moraju kolima, znači moraju da plaćaju gorivo i ostalo, a to je još veća suma.”

LAP Valjevo: Besplatno letovanje za 50 osnovaca – pročitajte OVDE

Novaković se trudi da se kreće samostalno, ali veliku poteškoću i dalje predstavljaju brojni neregulisani pešački prelazi i stepeništa.

“Pokretljivost u Valjevu, tu vodimo borbu sa ivičnjacima na pešačkim prelazima. Nije mi jasno da sada, kad nanovo asfaltiraju ulice, da nikad ne obore ivičnjak. Zakon je u tom pogledu jasan. Ali, moramo uvek da intervenišemo posle asfaltiranja ulice, posle svega, da moraju naknadno da obore ivice ivičnjaka da bi mogli da spustimo kolica ili da se kreće osoba sa invaliditetom. Iako je zakon jasan, kad se radi ulica da pešački prelaz mora biti pristupačan, niko to niti kontroliše, niti uradi od izvođača radova”, naglašava Valjevac, Stevan Novaković.

Predstavljena dostignuća Erazmus projekta održanog u valjevskoj OŠ Andra Savčić – pročitajte OVDE

Posao-po-meri-Katarina-Stanic-i-Mimica-Zivadinovic-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-za-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Katarina Stanić, istraživač iz Centra za socijalnu politiku i asistent projekta, Mimica Živadinović na sastanku su, pored prezentovanja rezultata analize politika i preporuka za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom na tržištu rada, otvorile i diskusiju radi mapiranja izazova sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom u oblasti zapošljavanja. Takođe, i radi utvrđivanja preporuka za prevazilaženje tih izazova i stvaranja baznih stavova za zagovaranje promena u cilju unapređenja socijalne politike.

“Prošlo je 15 godina od kada je ključni zakon vezan za zapošljavanje osoba sa invaliditetom donet, i mislimo da je povoljnija situacija na tržištu rada, tako da je pravo vreme da ponovo pričamo o temi zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Dobra vest je da se dovoljno sredstava prikuplja u budžetski fond za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, ali je loša vest što se jako malo sredstava koristi 20 – 30% na ono što je namena. I, to je apel, da se podigne broj programa, mera, aktivne politike zapošljavanja zato što sredstava – ima.

Takođe, jedan od glavnih nalaza je da nisu samo ključne aktivne mere za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, već multisektorski pristup zato što je problem kompleksan u smislu: vezan je i za davanja iz socijalne politike, a tu pre svega mislim na usluge socijalne zaštite koje su izuzetno važne i koje se pružaju na lokalnom nivou. Tako da na tome mora lokal da radi – da podigne kapacitet i količinu usluga socijalne zaštite namenjenih osobama sa invaliditetom.

Nacionalni nivo treba da pruži razne programe, a ono što lokal može da učini su usluge socijalne zaštite.

Tu pre svega mislim, kada je zapošljavanje osoba sa invaliditetom u pitanju, to je usluga personalne asistencije, koja se pruža samo u 17 opština od 146 jedinica lokalne samouprave. A to je definitivno nešto što bi puno unapredilo položaj osoba sa invaliditetom.“

Na jesenjem Sajmu zapošljavanja u Valjevu ponuđeno 250 novih radnih mesta – pročitajte OVDE

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku na osnovu Popisa stanovništva iz 2022. godine u Srbiji, bez Kosova i Metohije, živi 356.404 osobe koje imaju mnogo poteškoća ili su potpuno onemogućene u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, dok je u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 93.785 osoba sa invaliditetom. Prema navodima Republičkog zavoda za statistiku: “U kontingent osoba sa invaliditetom uključene su sve osobe starosti dve i više godina sa najmanje jednim od problema (1. vidom (i pored upotrebe naočara), 2. sluhom (i pored upotrebe slušnog aparata), 3. hodom ili penjanjem stepenicama, 4. pamćenjem / koncentracijom, 5. samostalnošću pri odevanju, ishrani i održavanju lične higijene i 6. komunikacijom (govor, međusobno razumevanje lica i okoline).”

Svetski dan AIDS-a 2023. – pročitajte OVDE

Sastanci u okviru projekta “Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom” priređeni su u partnerstvu sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), kao i sa organizacijama: Karitas Srbija, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart Kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom.

Predstavljena aktivnost Udruženja “Budimo bezbedni” – pročitajte OVDE

Tekst je pripremila redakcija portala Objektiva.rs u okviru projekta

“Život socijalno osetljivih populacija stanovništva 2”

podržanog od strane Grada Valjeva u 2023. godini.