10/12/2023
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Decembarski izbori ključ za bolju budućnost zaposlenih u Gradskoj čistoći
Pavle-Hedjesi-potpredsednik-USS-Sloga-i-odbornik-OG-Ujedinjeni-vesti-Valjevo-Beograd-prenosi-Objektiva.rs

Decembarski izbori ključ za bolju budućnost zaposlenih u Gradskoj čistoći

Autor 07/11/2023

Pavle Heđeši, potpredsednik sindikata „Sloga“ i doskorašnji odbornik u Skupštini grada Beograda „Pravac Evropa“ izražava ozbiljnu zabrinutost povodom najavljene nabavke vozila koju planira JKP „Gradska Čistoća“ za period do kraja ove i tokom 2024. godine.

Ovaj plan uključuje obnavljanje voznog parka sa ukupno 61 vozilom, što bi trebalo da doprinese efikasnijem radu. Ipak, ne možemo zatvoriti oči pred činjenicom da se ova obnova odvija u senci netransparetnih tendera, posebno još uvek nerazjašnjenih tendera za nabavku tablet računara sa softverima plaćenim milionskim iznosima koji zaslužuju svaki oblik javne i profesionalne revizije.

Dok se planiraju milionske investicije u mehanizaciju, zaposleni u „Gradskoj Čistoći“ – oni koji svakodnevno vredno rade na ulicama našeg glavnog grada – nastavljaju da trpe nepravedno niske plate i sagorevaju od posla. Istovremeno, sve je veći broj ljudi koji su, čini se, po partijskoj liniji zaposleni u kancelarijama, uživaju beneficije na račun fizičkih radnika. Pravednost i socijalna odgovornost nalažu da se plate zaposlenih na terenu povećaju, broj radnih mesta na terenu adekvatno proširi, a da se administracija racionalizuje i profesionalizuje.

Vlast koja je do skoro vodila Beograd nije bila odgovorna, jer odgovornost upravljanja javnim sredstvima zahteva transparentnost i pravičnost. Decembarski izbori pružaju priliku za promene koje će osigurati da svaki dinar građana uložen u „Gradsku čistoću“ donosi konkretnu korist ne samo za efikasnost preduzeća već i za dobrobit svakog zaposlenog.

USS Sloga – Nakon tragedije u fabrici Mei Ta radnici traže pravdu – pročitajte OVDE

Izbori su trenutak kada se mora jasno staviti do znanja da će buduća gradska uprava rigorozno pratiti sve tenderske procese i usmeravati fondove ka unapređenju radnih uslova, kao i ka borbi protiv korupcije i partijskog zapošljavanja.

Vreme je da „Gradska čistoća“ postane simbol čiste savesti i ulica našeg grada, a ne upitnih odluka i trošenja sredstava.