18/07/2024
Najnovije vesti
Lokalni front kandidati lista MORAMO Objektiva.rs Valjevo

POVERIOCI PONOVO ČERUPAJU „KRUŠIK“

Autor 01/03/2022

Na konfrenciji za medije su govorili kandidati na parlamentarnoj listi MORAMO Ljubomir Radović i Jasminka Nedeljković.

Kandidat za narodnog poslanika sa parlamentarne liste Moramo, Ljubomir Ranković, je tom prilikom naglasiod da je Koalicija MORAMO, čiji je LF VA sastavni deo, u nedelju, 27. februara ove godine, počela kampanju za predstojeće parlamentarne i predsedničke izbore, iz Gornjih Nedeljica.

Tom prilikom predstavljena je sjajna kandidatkinja naše koalicije za predsednicu Srbije – dr Biljana Stojković.

Rođena je 1972. godine u Beogradu. Završila je Zemunsku gimnaziju, a diplomirala i magistrirala na Biološkom fakultetu u Beogradu. Doktorirala je na Biološkom fakultetu, gde je sada redovna profesorka na Katedri za genetiku i evoluciju. Autorka je brojnih publikacija u međunarodnim časopisima iz oblasti evolucione biologije, kojoj je posvetila i dve knjige. Biljana Stojković je izabrana i za članicu Saveta evropskog društva za evolucionu biologiju. Na međunarodnom planu blisko sarađuje i sa prestižnim švedskim univerzitetom u Upsali.

Biljana Stojković je građanka koja aktivno učestvuje u društveno -političkom životu ove naše sumorne stvarnosti. Počevši od 1992. bila je učesnica različitih protesta protiv režima Slobodana Miloševića i deo je nas, građana koji su hodajući u protestnim kolonama, bežeći od policije, podržavajući svaki bunt čekali promene. Od 2007. godine redovno piše tekstove o različitim društvenim pitanjima za sajt Peščanika.

Biljana Stojković nije članica nijedne političke partije. Svoje delovanje vidi isključivo kroz građanski aktivizam i građansko udruživanje.  Veruje da je nakon rušenja ovog užasnog sistema neophodno postojanje alternativne politike.

Članica je Skupštine slobodne Srbije (SsS), koja okuplja građanske i političke aktere u borbi protiv vladajućeg režima, a ima za cilj artikulaciju građanskog nezadovoljstva.

Glas za Biljanu Stojković je glas ZA. Glas za Biljanu je glas građana za ženu, za majku. Glas za Biljanu Stojković je glas za struku i za Zeleni dogovor za Srbiju, kojim ćemo stati na put daljem uništenju naše zemlje,” rekao je Radović, i dodao:

Lokalni front Valjevo je u javnosti, i preko odbornika u Skupštini grada, godinama upozoravao na loše rukovođenje i sve lošije poslovanje posrnulog valjevskog giganta koji se do skora hvalio titulom „regionalnog lidera u namenskoj industriji“.

Na jedan od očitijih primera čerupanja „Krušika“ upozorio je i hrabri Aleksandar Obradović. Znamo da u državi čiji je predsednik postao počasni građanin Valjeva zbog tobožnjih „zasluga“ u vladavini prava njegov slučaj još nije razrešen pred sudom.

Podsećamo da su prvi ljudi grada, najpre Stanko Terzić, a potom i Slobodan Gvozdenović, svojim potpisima na štetnim ugovorima olakšali gradski budžet za tričavih 825 miliona dinara. To je bio iznos koji je „Krušik“ dugovao gradu po raznim osnovima. Umesto da bude naplaćen, ova suma je čarobnim štapićem pretvorena u akcije grada u kapitalu „Krušika“ od kojih građani neće nikada videti nikakve koristi. Gradski oci, štaviše, ne usuđuju se da delegiraju ni svog predstavnika u skupštinu akcionara „Krušika“ kako bi brinuo o imovini građana Valjeva.

Gradska javna preduzeća, Vodovod na primer, izgleda ne smeju ni da pitaju kada će biti naplaćeno aktuelni dugovi Krušika reda veličine stotinak miliona dinara.

Nemaju, međutim, svi poverioci „Krušika“ ovoliko razumevanja za probleme „regionalnog lidera“ koji još uvek strpljivo čeka desetine miliona evra obećanih od Aleksandra Vučića u martu pretprošle godine,” zaključio je Radović, kandidat sa parlamentarne liste MORAMO.

Takođe, kandidatkinja liste Moramo, Jasminka Nedeljković je, na konferenciji za novinare, nadovezujući se na pređašnje izlaganje, naznačava:

Primer za to je preduzeće „Input“ d.o.o. sa adresom na autoputu za Novi Sad, recimo, postiglo je na Privrednom sudu poravnanje kojim se tuženi „Krušik“ obavezuje da ovoj bratskoj firmi isplati iznos od 137 miliona 626 hiljada dinara, uvećan za troškove izvršnog postupka od 530 hiljada dinara i za troškove parničnog postupka od 214 hiljada dinara.

Zanimljiv je način na koji će javni izvršitelj Dragana Stojkov iz Beograda naplatiti dug od valjevskog giganta među dužnicima u prinudnoj naplati. Kako pokazuju podaci Narodne banke Srbije, računi „Krušika“ blokirani su za iznos od gotovo dve milijarde, a ta blokada traje preko 1800 dana, bolje rečeno skoro punih pet godina.

Poslednje o čemu danas želi da govori Lokalni front Valjevo zapravo je upozorenje za naše sugrađane koji su „Krušikove“ stanove otkupili u velikoj SPS-rasprodaji društvene svojine devedesetih godina prošlog veka, a koji zbog nečega nisu dovršili postupak prenosa ovih stanova na svoje ime. Kako se ovi stanovi još uvek vode kao imovina „Krušika“, javni izvršitelj je svojim zaključkom od 11. februara ove godine zadužio sudskog veštaka da utvrdi tržišnu vrednost nepokretnosti u svojini HK „Krušik“.

Lokalni front poseduje spisak od osam valjevskih stanova u koje će sudski veštak ulaziti na dan 11. marta između 10 i 15,15. Oni se nalaze u Pasterovoj ulici, Naselju Peti puk, Sinđelićevoj, Karađorđevoj i Ulici vojvode Mišića. Nadamo se da će ovo upozorenje biti dovoljno da građani koji bi 11. marta mogli ostati bez jednom već otkupljenog stana što pre dovrše, ili bar započnu, postupak prenosa ovih nekretnina.

Ukoliko im je potrebna pomoć, mogu se obratiti i direktno Lokalnom frontu, svake večeri između 18 i 20 sati u našim prostorijama, Dr Pantića 37,” naglasila je Jasminka Nedeljković, kandidatkinja parlamentarne liste Moramo na predstojećim izborima zakazanim za 3. april.