27/02/2024
Najnovije vesti
Savez 90/Zeleni Srbije Beograd Valjevo Srbija trener Lešnjak

ZELENI TRAŽE UKIDANJE UREDBE

Autor 18/12/2021

U saopštenju za javnost Savez 90/Zelenih Srbije traži ukidanje Uredbe o Prostornom planu o područjima posebne namene opštine Rekovac u vezi sa iskopavanjima litijuma.

“Predsednik opštinskog odbora Zelenih Srbije Zoran Radoičić nastavlja ekološku borbu kako bi se zaustavilo devastiranje prirode u Levču i delu Šumadije. On je podneo zahtev Skupštini opštine Rekovac, da se ukine Odluka o Prostornom planu i odredbe o područjima posebne namene u vezi sa eksploatacijom litijuma.

Takođe, Zeleni u Rekovcu zahtevaju zabranu otvaranja rudnika i polja za flotaciju i preradu ruda, a cela akcija se sprovodi zajedničim snagama sa Savezom 90/Zelenih Srbije.

Naime, Zoran Radoičić je i predsednik Odbora za zaštitu i unapređenje životne sredine SO Rekovac, a svoj zahtev je poslao po ugledu na SO Loznica sa ciljem ukidanja prostornog plana za Rekovac, čime bi se zaštitio i ceo Levač.

„Jedino rešenje za Levač jeste da se van snage stavi ova Odluka, jer je prostorni plan opštine Rekovac legalni i pravni instrument koji može zaustaviti dalja istraživanja i sprečiti potencijalnu eksploataciju mineralnih sirovina u vezi sa litijumom i borom.

Dozvolu za istraživanja u opštini Rekovac dobila je kompanija Balkan mining and minerals iz Australije, i ja ću zahtevati da se ona preispita“, izjavio je Zoran Radoičić.

Savez 90/Zelenih Srbije i Zeleni Srbije smatraju da bi otvaranje rudnika i posledice koje idu sa njim bi nanele nenadoknadivu štetu lokalnoj zajednici u jednom od najlepših delova Srbije. Narušavanjem osnovnih uslova za život, stvaranje jalovišta i devastiranje prirode, dovelo bi do ugrožavanja ekoloških potencijala u Levču i Šumadiji. Meštani bi bili primorani da napuste svoje domove, svoje voćnjake i vinograde koje su uzgajali i da otpočnu novi život daleko od svojih ognjišta, čemu se narod Šumadije izričito protivi.

Savez 90/Zelenih Srbije i Zeleni Srbije insistiraju da se hitno uvede Moratorijum na sve planirane rudarske i tehnološke aktivnosti projekta eksploatacije rude litijuma i bora na teritoriji cele Srbije, pre svega Jadra, Podrinja i u okolini Loznice.

„U demokratskoj i pravno uređenoj zemlji ne mogu se davati dozvole za eksploataciju prirodnih resursa bez geoloških, rudarskih i naglašavamo ekoloških studija procene uticaja na životnu sredinu. Po mišljenju Saveza 90/Zelenih Srbije to ne sme da se uradi zbog zdravlja građana Srbije, ali je neodgovorno i prema kompanijama koje investiraju. Građanke i građani Republike Srbije su jedini vlasni da učestvuju u procesu donošenja odluka i javnih rasprava, jer se one tiču života i razvoja njihovog okruženja i budućnosti njihove dece“, navedeno je u pisanoj izjavi Saveza 90/Zelenih Srbije.