19/04/2024
Najnovije vesti

Nagrada Gabrijelu Camaju

Autor 19/12/2023

Jubilarno deseto izdanje festivala Valjevski filmski susreti pod sloganom Zajedno završeno je ceremonijom dodele nagrada, posle koje je prikazan film “Prizvan i pozvan” reditelja Luke Papića i Srđe Vuča.
Ove godine za dve nagrade takmičilo se 18 ostvarenja iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije i Srbije.
Ovogodišnji žiri u sastavu: Ivana Milutinović, montažerka iz Valjeva, Srđa Vučo, reditelj i producent i reditelj Jovan Dimoski, odlučio je da nagradu za najbolji film Slobodan Golubović Leman, autorsko delo Jelene Popović, dodeli ostvarenju “Palma” reditelja Gabriela Camaja.

“Ono što pobednički film čini posebnim jeste sposobnost da nosi snažan autorski izraz bez gubitka komunikativnosti. Reditelj vešto povezuje svoju
umetničku viziju sa publikom kroz priču koja, iako naizgled konvencionalna, prelazi granice očekivanog. Ova priča pruža nešto više od uobičajenog, obogaćena dovoljnom dozom šašavosti i šarma, postiže izuzetan balans između konvencionalnog i originalnog. Briljantno interpretirane glavne uloge i inventivna vizuelna izražajnost doprinose tome da ovo ostvarenje bude pristupačno i razumljivo čak i bez potrebe za
razumevanjem jezika”, navedeno je u obrazloženju žirija.


Pored nagrade za najbolji film članovi žirija odlučili su da dodele i specijalno priznanje filmu “Samo ovaj svet” reditelja Petra Lakića.
Nagrada Mladi autor za najbolju fotografiju, o kojoj kao i prethodnih godina odlučuju filmski umetnici iz Valjeva, reditelj Zoran Đorđević i
fotografi i snimatelji Dušan Đorđić i Nenad Stevanović, dodeljena je direktoru fotografije Marku Mladenoviću Ciletu za film Otadžbina Nikole Zdravkovića.
Na festivalu su u okviru revijalnog programa bili prikazani igrani filmovi “Lost Country” Vladimira Perišića, “Domaćinstvo za početnike” Gorana Stolevskog i “Sigurno mjesto” Juraja Lerotića, kao i dva dokmentarna filma “Flašaroši” Nemanje Vojinovića i “Prizvan i pozvan” Luke Papića i Srđe Vuča.
Festival Valjevski filmski susreti organizuje udruženje Vakum u saradnji sa Centrom zakulturu Valjevo i Modernom galerijom, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Valjeva.