12/04/2024
Najnovije vesti
Sveta-tri-jerarha-12.-februar FOTO Izvor Internet-prenosi-objektiva.rs-iz-Valjevo

SVETA TRI JERARHA

Autor 12/02/2023

Sveta tri Jerarha su Svetitelji Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti, a svaki od njih ima svoj dan praznovanja u mesecu januaru.

Ovaj zajednički praznik sva tri svetitelja ustanovljen je u XI veku u vreme cara Aleksija Komnena zbog rasprave u narodu oko toga koji je od ove trojice svetitelja najveći.

Sveti Vasilije Veliki je poznat kao veliki svetovni i duhovni učitelj crkve. Sveti Grigorije Bogoslov prozvan je Bogoslov jer je nenadmašno tumačio dogmu. Sveti Jovan Zlatousti je upamćen kao nedostižan propovednik Jevanđelja.

Njihove pristalice su se čak i različito nazivali: vasilijani, grigorijani i jovaniti. Spor je rešen u korist Crkve i slavu svetitelja jer se oni, svaki ponaosob, a potom sva trojica, javiše u snu episkopu evhaitskom Jovanu rečima da su oni jedno u Bogu i da među njima nema ničega protivrečnog. Posavetovali su episkopa da im napiše jednu zajedničku službu i odredi zajednički dan praznika. Tako je među narodom spor rešen i 30. januar, sada 12. februar, određen kao zajednički praznik ovih svetitelja.

Proslavljaju ga svi pravoslavni. U Grčkoj je to najveći nacionalni i školski praznik.


Tri Jerarha su zaštitnici ljudi i životinja od hladnoće i zlih vetrova.