22/07/2024
Najnovije vesti
BK Sputnjik reprezentacija Srbije Objektiva.rs Valjevo

TROJE BICIKLISTA SPUTNJIKA NA BALKANIJADI

Autor 26/07/2022

U reprezentaciji Srbije troje biciklista BK Sputnjik iz Valjeva.

Prvi put od kada se još u XIX veku na Valjevskom kaldrmom i makadamom pojavio velosiped, konačno se desilo da u dresu reprezentacije Srbije, na jednom takmičenju, nastupe čak tri člana jednog biciklističkog kluba iz grada na Kolubari.

Biciklističku MTB reprezentaciju naše zemlje predstojećeg vikenda očekuje Balkanski šampionat u Grčkoj, od 15 srpskih reprezentativaca – čak su tri iz BK Sputnjik, što je najveći broj takmičara koji daje jedan klub što ovaj valjevski sportski kolektiv, u konkurenciju svih naših klubova, svrstava na prvo mesto u zemlji po brojnosti takmičara u najdražem dresu.

Bogdan Angelovski, Stefan Davidov i Nikolija Kulinčević su reprezentativci naše zemlje. Oni su uspeli da svojim talentom i neverovatno velikim i upornim radom i treniranjem koje je rezultiralo nedavnim osvajanjem pojedinačnih i ekipnih titula MTB prvaka Srbije, izbore nastup na ovom velikom međunarodnom takmičenju na kojem će učestvovati predstavnici svih Balkanskih zemalja.

Uz, konačno, skoro pa pravu podršku grada, ali najpre roditelja i trenera u klubu, napokon se desio prekid sa dosadašnjim tavorenjem i biciklističkim “životarenjem”, što je uz par izuzetaka, za 137 godina istorije valjevskog biciklizma, bila odlika klubova koji su se takmičili i ostvarili lošije sportske rezultate.

Nagrada za svakodnevni višesatni rad, za treninge zimi i leti, za odricanja, padove i istrpljene vrućine, kiše, vetrove i za sve ostalo što su mladi biciklisti, uz podršku nekadašnjeg najboljeg sportiste Valjeva i višestrukog prvaka Srbije i Jugoslavije Zorana Jelića, izdržali i sproveli u poslednjih 5-6 godina, jeste uspeh na sportskom putu. Još više na putu života gde su svojim primerom pokazali vrednosti jednog ovako atraktivnog sporta u koji su privukli još 20-ak mladih naših sugrađana što i jeste svrha i razlog postojanja i zdravog razvoja naše Srpske nacije.

Za očekivati je lepe vesti iz Grčke, ali manje sportske zebnje bi bilo da se voze kvalitnije bicikle sa boljom opremom, da postoji klupski auto i pratnja svog trenera na ovom takmičenju ali to sve sada nedostaje članovima BK Sputnjik, iako su u reprezentaciji. Ni od Biciklističkog Saveza Srbije nema nikakve pomoći za klubove iz unutrašnjosti.
Bar toliko ovi šampioni zaslužuju. Nadamo se lepim vestima iz Grčke.