28/02/2024
Najnovije vesti
Zoran Gavrilović MA sociolog Valjevo Beograd WAPOR

VALJEVAC U WAPOR-u

Autor 02/02/2022

Naš Valjevac, sociolog, Zoran Gavrilović, izabran je za nacionalnog koordinatora WAPOR-a sa Srbiju.

Svetska asocijacija za istraživanje javnog mnjenja (www.wapor.org) je profesionalno udruženje istraživača javnog mjenja, angažovano na razvoju javno – mnjenjeske profesije, s jedne strane praćenjem poštovanja sopstenog kodeksa, a sa druge strane pruženjem i razvojem stručnog znanja pripadnika ove profesije.

Uloga WAPOR-a je da na svojevrstan način zaštiti istraživače javnog mnjenja koji su na bilo koji način izloženi medijskim, ili nekim drugim vrstama odmazde i urušavanja profesionalnog i fizičkog integriteta.

Položaj nacionalnog koordinatora WAPOR-a za Srbiju u naredne dve godine, koju ću obavaljati volonterski, od mene će zahtevati da pratim poštovanje profesionalnih standarda i o tome pravim godišnji izveštaj koji će biti deo globalnog izveštaja.

Pored toga, moj rad će biti posvećen promociji WAPOR-a kao profesionalnog udruženja, pre svega među studentima i pripadnicima javno – mnjenjske profesije u Srbiji u kojoj istraživači javnog mnjenja nisu profesionalno organizovani. Upravo profesionalno organizovanje istraživača javnog mnjenja će biti jedan od mojih prioriteta.

Položaj člana WAPOR-a, odnosno koordinatora za Srbiju će me zaštiti od medijskih i drugih napada kojima sam bio izložen,” navodi Gavrilović uz podsećanje da još uvek čeka odgovor na krivičnu prijavu koju je podneo 2020. godine.

Profesionalno organizovanje je ključ za očuvanje i opstanak jedne profesije, a pre svega korišćenja stručnog znanja koje svaka profesija ima. S opšte društvenog aspekta, istraživanja javnog mnjenja su način razgovora i dogovaranja javnosti o ključnim prioritetima i problemima, odnosno mogućim rešenjima, evaluacija rada javnih aktera.

Iz toga razloga, od presudnog je značaja, očuvati integritet javno mnjenjeske profesije koja, uz novinarsku profesiju, čini profesije slobodne javnosti,” rezimira Zoran Gavrilović povodom svog izbora u WAPOR.

Podsećamo, Zoran Gavrilović je rođen 1973. godine u Valjevu. Nakon srednje Ekonomske, diplomorao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Od 2001. godine je zaposlen u Istraživačko – analitičkom centru Argument, gde, kao autor realizuje projekt “Profesija i korupcija – uključivanje profesionalnih udruženja u borbu protiv korupcije”. Od 2003. godine postao je saradnik Saveta za borbu protiv korupcije. Od 2012. godine je glavni istraživač na projektima monitornga medija.

Trenutno je izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja, čiji je jedan od osnivača www.birodi.rs . Autor je modela tela za borbu protiv korupcije na nivou gradova i opština koji je usvojila Agencija za sprečavanje korupcije kao deo svog Modela lokalnih planova koji su deo mere u Akciom planu za Poglavlje 23.

Takođe, autor je lokalnih planova za borbu protiv korupcije za opštine na severu Kosova, kao i u Severnoj Makedoniji.

Jedan je od autora online istraživačko – deliberativne platforme www.tvojstav.com. Autor je više desetina istraživačkih projekata. Napisao je studije: Industija populizma, Covid cezarizam. Takođe, stručni je saradnik više različitih studija o monitoringu medijima.

Godine 2020. postaje član Svetske asocijacije za istraživanje javnog mnjenja, a od 2022. je Imenovan za nacionalnog koordinatora organizacije WAPOR.

Živi i radi u Beogradu.