12/07/2024
Najnovije vesti
Valjevski-pokret-otpora-logo-VPO-oktobar-2022-godine.jpg

VPO zahteva povlačenje predloga Zakona o upravljanju privrednim društvima

Autor 05/06/2023

U saopštenju za javnost Valjevski pokret otpora obaveštava da su uputili zvaničan zahtev svim opozicionim poslaničkim klubovima da podrže opoziv predloga novog Zakona o upravljanju privrednim društvima.

„Obaveštavamo javnost da je udruženje Valjevski pokret otpora, dana 05. 06. 2023. godine, uputilo zvaničan zahtev svim opozicionim poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini Republike Srbije koje učestvuju u organizaciji protesta Srbija protiv nasilja, kojim smo tražili da se, pored već istaknutih zahteva navedenog protesta, kao novi istakne i zahtev za povlačenje iz skupštinske procedure predloga Zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije, podnet Skupštini od strane Vlade Republike Srbije dana 26. 05. 2023. godine.

Zahtev smo podneli iz razloga jer se radi o predlogu zakona kojim je predviđeno da 23 javna preduzeća promene pravnu formu u akcionarska društva odnosno u društva sa ograničenom odgovornošću, na koji način se otvara mogućnost promene upravljačke i vlasničke strukture navedenih javnih preduzeća od vitalnog značaja za Republiku Srbiju, o čijim štetnim posledica je izlišno i govoriti. Kako se očekuje da će vladajuća skupštinska većina usvojiti navedeni zakon što parlamentarna opozicija neće biti u mogućnosti da spreči smatramo da je jedini način borbe koji je preostao u ovoj situaciji pritisak od strane građana koji već nedeljama učestvuju na protestu „Srbija protiv nasilja“.

Očekujemo od svih narodnih poslanika koji učestvuju u organizaciji navedenog protesta da, zajednički razmotre naš zahtev i da isti, bez odlaganja, istaknu kao jedan od zahteva protesta Srbija protiv nasilja.“