17/04/2024
Najnovije vesti
Blaga-Marija-Magdalena-04-avgust-ikona.jpg Objektiva.rs Valjevo

BLAGA MARIJA

Autor 04/08/2022

SPC i vernici danas praznuju Blagu Mariju, obeležava se 22. jula prema Julinanskom, odnosno 4. avgusta prema Gregorijanskom kalendaru.

Današnji dan je spomen na Mariju Magdalenu. Bila je rodom iz gorskih predela Sirije, oko grada Magdale, te dobija ime Magdalena.

Posle Hristovog vaskrsenja putuje u Rim gde caru Tiberiju daruje crveno jaje. Iz Rima Marija Magdalena odlazi u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova i tu, nakon nekog vremena, preminu. Njene svete mošti kasnije su prenete u Carigrad, gde je sahranjena u ruskom hramu njoj posvećenom.

Prema Jevanđeljima, po Vaskrsenju, Gospod joj se dva puta javlja. Mariju Magdalenu u Žitijima svetih pominju kao “mironosica ravnoapostolska”. Zajedno sa Presvetom Bogorodicom tugovala je pod raspetim Hristom na Golgoti i tri puta je posetila njegov grob.

Veoma je poštovana u Srba, naročito među ženama. Spada u nepokretne praznike. Iako dan nije označen kao crveno slovo u crkvenom kalendaru, na praznik Blage Marije, kao i na Ognjenu Mariju i Svetu Petku, ne radi se u kući, ni u polju.