17/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Ministarka Žarić Kovačević održala sastanak sa načelnicima upravnih okruga
Autor-fotografije-Jasmina-Mitrovic-FOTO-IZVOR-MDULS-prenosi-Objektiva.rs-vesti-News-Serbie-kolubarski-region-vesti-Va

Ministarka Žarić Kovačević održala sastanak sa načelnicima upravnih okruga

Autor 21/06/2024

Radi sagledavanja stanja i razmatranja svih otvorenih pitanja u vezi sa funkcionisanjem i radom upravnih okruga u Republici Srbiji, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević održala je sastanak u Palati Srbija sa načelnicima upravnih okruga i predstavnicima stručnih službi upravnih okruga, navedeno je u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

“U uvodnoj reči ministarka Žarić Kovačević je iskazala veliku spremnost da se posveti boljem funkcionisanju i poziciji upravnih okruga, a u skladu sa ustavnim i zakonskim okvirom, te unapređenju saradnje između upravnih okruga, odnosno stručnih službi upravnih okruga, organa državne uprave i jedinica lokalne samouprave, ističući da je koordinacija u realizaciji mera i aktivnosti, kao i adekvatno uključivanje svih ključnih aktera u sprovođenje usvojenih politika razvoja društva, od presudnog značaja ne samo za ukupni napredak u pojedinačnim oblastima, nego i za efikasniji i ekonomičniji rad svih nadležnih organa, a naročito za pravilan rad upravnih okruga koji se kao oblik organizacije sistema državne uprave na određenoj teritoriji suočavaju sa različitim izazovima.

Kao najznačajniji mehanizam za unapređenje koordinacije između različitih nivoa i organizacije vlasti, Žarić Kovačević je istakla dobru i pravovremenu komunikaciju, a najavila je da će u narednom periodu obići svaki upravni okrug u Srbiji. Ona je naglasila da su njena vrata uvek otvorena za sve vrste dogovora, razgovora i konsultacija, rešavanja problema, a naročito za zajednički pristup i udruženi rad na  poboljšanju pozicije upravnih okruga, čija uloga je, kako je navela, jedna od najvažnijih za pravilan rad centralnih institucija i republičkih inspekcija.

Na sastanku je dogovoreno da će se nastaviti sa praksom da načelnici upravnih okruga budu obaveštavani o svim posetama i da budu pozivani da prisustvuju sastancima ministra državne uprave i lokalne samouprave koji će biti u narednom periodu realizovani na lokalnom nivou. Žarić Kovačević je najavila i da će pozvati kolege iz Vlade, koji su zaduženi za druge resore, da i oni ovu praksu uvrste u agendu poseta jedinicama lokalne samouprave. Takođe, dogovoreno je i da se sastanak načelnika upravnih okruga i ministarke održavaju češće, a da će načelnici i stručne službe upravnih okruga dobiti poziv blagovremeno kako bi se redovno sprovodila ova inicijativa Ministarstva. U periodu između održavanja ovih sastanaka, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ostaje otvoreno za sve vrste razgovora i dogovora, rekla je Žarić Kovačević najavivši da će o svim zaključcima sa današnjeg sastanka i svim iznetim pitanjima i izazovima obavestiti premijera Vučevića i članove Vlade.

Načelnici upravnih okruga sa svoje strane zahvalili su se ministarki što je sazvala sastanak u vrlo kratkom roku, praktično na početku mandata. Pored toga što su izneli prioritete, iskazali su uverenje da će izazovi biti prevaziđeni u zajedničkoj saradnji sa resornim ministarstvom i drugim državnim organima, te da će rad upravnih okruga biti vidljiviji u javnosti.

Dodatno, radi specifičnosti nekih tema, dogovoren je i poseban sastanak upravnih okruga sa područja autonomne pokrajine Kosovo i Metohija sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Žarić Kovačević.”