06/10/2024
Najnovije vesti
Gljivarsko-udruzenje-Medvednik-3 FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs vesti News Serbie

Održan gljivarski Gastro fest

Autor 07/07/2024

Tradicionalni Gastro fest koji organizuje Ekološko društvo Medvednik iz Valjeva (dani gljiva i lekovitog bilja) završen je juče na Desankinom trgu dodelom diploma učesnicima i predstavljanjem kulinarskih specijaliteta od gljiva.

Mihajlo Birčanin na štandu

“Dva dana smo u gostima imali članove 15 gljivarskih društava okupljenih oko Mikološko- gljivarskog saveza Srbije, imali smo i goste iz inostranstva- iz Republike Srpske ali i iz Zagreba i Ljubljane”, kaže Mihajlo Birčanin, predsednik Gljivarskog udruženja Medvednik iz Valjeva. On dodaje:

” U toku prepodneva smo išli u gljivarenje na valjevske planine. Bili smo na Medvedniku i Povlenu i nabrali smo preko 50 vrsta gljiva koje smo i izložili da bi naši sugrađani videli vide čime raspolažemo. Napravili smo i tri vrste jela u saradnji sa Visokom- hotelijerskom školom iz Beograda, Kulinarskiom federacijom Srbije i restoranom “Kuća” iz Valjeva. Naravno sve to uz našu ekipu koja to priprema. Spremili smo grilovano povrće (gliva i sir), napravljen je i rižoto sa gljivama, a posebna čar je gulaš od gljiva u kazanu. Izuzetno smo zadovoljni odzivom gljivara ali i građana koji su imali priliku da probaju kulinarske specijalitete.”

Iz Zagreba je u Valjevo u petak stigla i porodica Lacković – Varga, Ana i Robert, novinari po zanimanju. Prvi put su u Valjevu, a Ana kaže:

“Moj suprug Robert je bio u vojsci sa Mihajlom (Mihajlo Birčanin, predsednik udruženja gljivara Medvednik pr.a.) krajem 80-tih godina. Sve vreme do našeg viđenja čuli smo se telefonom, dopisivali se preko FB, a kada je on u Umagu posećivao Gljivarsko udruženje pre nekoliko godina sreli smo se u Zagrebu, na njegovom proputovanju. Drugi put je poveo svoje prijatelje Svetlanu i Predraga koje smo tada upoznali, i evo ove godine smo se konačno suprug i ja uspeli sa poslovima uskladiti, uzeti slobodne dane i došli smo konačno na ovu prekrasnu gljivarsku pripredbu i posetiti drage prijatelje. Ja sam prvi put u Srbiji, moj pok. otac je u vojsci bio u Vršcu i Beogradu i uvek je sa emocijama pričao o tom vremenu. Mi smo bili orijentisani na porodične odmore ka Jadranu, a tada nami putovanja nisu ni bila u stilu života. Posebna mi je radost da sam kroz Slavonsku ravnicu došla do Valjeva.”

Gosti iz Zagreba sa domaćinima u Valjevu

Kakvi su utisci?

“Primećujem da se grad menjao, vidi se po zgradama, obišli smo deo grada zavraljujući Svetlani i Predragu. Uputili su nas na stare zgrade iz 19 veka, primetili smo i kuće iz 90-tih godina a vidimo i modernu gradnju novijeg datuma. Što se tiče ljudi…sa mnogima smo komunicirali zahvaljujući ovoj manifestaciji, vrlo su srdačni, i mi smo iznenađeni tom lepom dobrodošlicom, imali smo druženje prvog dana i dobro smo se zabavili. Pevali smo pesme koje svi znamo i vratićemo se sa izvanrednim utiscima u Zagreb. Inače, ja se uopšte ne bavim gljivama, ja prepoznajem vrganj, crnu trubicu i sunčicu i to je jedino što se usuđujem ubrati. Ne idemo u gljivarenje i nisam u porodici imala nikoga ko se time bavi, ali sam zahvaljujući Mihajlu nabavljala knjige, a prateći ga na Fejsbuku vidim da su to ljudi koji se oko kotlića jako dobro druže pa sam sve bliže tome da zaronim u taj gljivarski svet.”

Pored tezgi na kojima su se mogli kupiti specijaliteti iz Valjeva a i šire, najviše pažnje privukla je priprema i degustacija gulaša od gljiva. Zoran Antonić- Toni i Dragan Makević kažu da je način pripreme ovog specijaliteta tajna.

Kulinarski dvojac- Antonić i Makević

“Mogu vam reći samo da su u gulašu četiri vrste gljiva – vrganj, lisičarka, bukovača i šampinjon. Dva kilograma sušenog vrganja, što je otprilike 20 kg svežeg, a spremano je blizu šest sati, jer mora da se sprema na tihoj vatri. Gljive su poprilično zahtevne, one moraju da se dobro raskuvaju da bi bile mekane a ne žilave kada se jedu. Tada se tope u ustima. I naravno potrebno je sve to raditi sa mnogo ljubavi”.